Hírek

2008.05.08. 15:41

Putyin az élbolyba vezetné országát

Oroszországnak a világ vezető országai közé kell kerülnie az elkövetkező 10-15 évben az életminőség szempontjából, mondta el miniszterelnök-jelöltként csütörtökön a duma képviselői előtt Vlagyimir Putyin. Az exelnök szerint a jövedelmek, a várható élettartam, az egészségügy, a környezetvédelmi helyzet és a lakásellátás terén kell javítani.

BAMA

Oroszország GDP-je vásárlóerő-paritáson számolva felülmúlta a 2 trillió dollárt, s a növekedéssel a GDP tekintetében Oroszország már idén maga mögé utasíthatja Nagy-Britanniát. Vagyis a világ jelenleg hetedik legnagyobb gazdasága a hatodik lesz. Putyin elmondta, jelenleg a költségvetési pénzek elköltésének hatékonysága minden kritikán aluli, mert az építkezések Oroszországban például a nyugati átlag többszörösébe kerülnek, miközben az energia, a munkaerő, és általában minden olcsóbb.

Hangsúlyozta, hogy az inflációnak - amely tavaly 11 százalék felett volt, de a kis jövedelműek által vásárolt cikkek terén közel 15 százalékot tett ki - néhány éven belül egyszámjegyűre kell csökkennie. A minimálbérnek 2009. január 1-re 4330 rubelre (Mintegy 30300 forintra) kell növekednie, mondta, s hangsúlyozta, hogy az államnak van elegendő pénze a nyugdíjreformra. Adócsökkentéseket helyezett kilátásba azzal, hogy ennek stratégiáját kormánya augusztusra kidolgozza. Hangsúlyozta: az utóbbi években sokat költöttek a fegyveres erőkre, de ez még nem elég: korszerű fegyverekre és haditechnikára, továbbá a katonák jövedelmének és szociális támogatásának javítására van szükség az ország szuverenitásának megbízható védelméhez.

Szólt arról is, hogy meg kell határozni az állami szektor mértékét, céljait és struktúráját, probléma ugyanis, hogy a 100 százalékos állami tulajdonban lévő nem fejlődnek, kizárólag a költségvetési pénzekre támaszkodnak, rossz esetben évekig használhatatlan termékeket gyártanak.

Ezek is érdekelhetik