Hírek

2008.05.17. 12:30

Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu-Eb-n

Benedek Dalma, illetve Medveczky Erika és Faldum Bereniké aranyérmet szerzett a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokság ezres versenyein.

mti

Kucsera Gábor élete első felnőtt egyes világversenyén meglepetésre második lett, ahogyan női négyes is ötszáz méteren. A kenucsapat két újabb olimpiai kvótát szerzett.

Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz és a nézőkhöz, szakadó eső fogadta az Idroscalo szabadidőparkba kilátogatókat, a szurkolók esőkabátokkal és esernyőkkel felszerelkezve foglalták el helyüket a lelátón. A rajtra aztán alábbhagyott és már csak szemerkélt az égi áldás.

A kajakos Benedek Dalma meggyőző előfutam-győzelemmel került a döntőbe, ahol 2006 Eb- és vb-győzteseként egyértelműen a favoritok közé tartozott. Az 5-ös pályán induló magyar lapátforgató egy-egy finn, fehérorosz, orosz, szerb, német, olasz, spanyol és izraeli riválissal került szembe, az előcsatározások alapján a szerb színekben versenyző Antonija Nadjra kellett leginkább figyelnie. A verseny aztán igazolta is a várakozásokat, a két kajakos már 250-nél elszakadt a mezőnytől és féltávig különcsatát vívott egymással, az élen Benedek haladt. A második ötszázon aztán a magyar klasszis faképnél hagyta riválisát és elképesztő tempóban haladt a cél felé, ahova mintegy három hajóhossz előnnyel, senkitől sem zavartatva, elsőként érkezett be.
    
A kenusoknál a világbajnok Vajda abban a reményben szállt vízre, hogy megvédi tavaly, Pontevedrában kiharcolt címét. Spanyolországban is "göröngyös" volt az útja a fináléig, hiszen az előfutamból nem tudott egyből továbbjutni és csakúgy, mint Milánóban, középfutamoznia kellett. "Remélem, a vége ugyanaz lesz, mint tavaly" - tréfálkozott. A fináléban óvatosan kezdett, 250-nél még csak az ötödik, majd 500-nál a harmadik volt. A mezőnyt a német Sebastian Brendel vezette, őt a francia Mathieu Goubel követte. Vajda 750-ig tartotta pozícióját, ekkor azonban úgy tűnt, elkészült az erejével, mert egyre inkább visszaesett, elmaradt a tőle megszokott remek hajrá, a többiek sorra megelőzték és végül csupán nyolcadikként zárt. A számot az a Goubel nyerte, aki az előfutamban is megverte a magyart.

Az elmúlt években párosban jeleskedő, egyesben legutóbb négy éve versenyző Kucsera a papírforma alapján nem tartozott az éremesélyesek közé, hiszen a férfi kajakosok fináléjában ott volt többek között a svédek klasszisa, Markus Oscarsson, a britek ásza, Tim Brabants és a németek reménysége, Max Hoff is. A magyar versenyző az Eb elején még allergiával küszködött, szombatra azonban - köszönhetően a néhány fokkal hűvösebb hőmérsékletnek és az esőnek - már jobban érezte magát. Előzetesen annak is örült, hogy a 9-es, "surranópályára" kapott besorolást, mert mint mondta, ez aránylag szélvédett. A táv eleje a britnek sikerült a legjobban, őt a német, majd a magyar követte. Kucsera a finisre beleerősített, egyre jobban megközelítette Brabantset, akit azonban végül nem sikerült befognia, de minimális hátránnyal így is ezüstérmesként haladt át a célvonalon, ez egyértelműen sikerként könyvelhető el.

A Medveczky Erika, Faldum Bereniké kajakpáros aranyérmes lett 1000 m-en a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon, a Sáfrán-testvérek, Mihály és Mátyás pedig ötödikként zártak, ezzel újabb két kenus kvótát gyűjtöttek Magyarországnak.


A pénteki 500 m-es középfutamos kudarc után, amikor három egység is elvesztette esélyét a kvótaszerzésre, a magyarok férfi vonalon már csak két számban, a C-2 és a K-2 ezer méterben bízhattak a pekingi kvótaszerzést illetően.

Előbbiben a Sáfrán-testvérek, Mátyás és Mihály - akik előfutamgyőzelemmel megspórolták maguknak a középfutamot, és egyből a döntőbe kerültek - célozták meg a három, még kiadó helyet. A finálé mezőnyéből korábban három hajó - a lengyelek, a fehéroroszok és a románok - már bebiztosították országuknak a pekingi indulási jogot, így tudni lehetett, hogy akár egy hatodik hely is kvótát érhet a magyaroknak. Végül ötödikként értek célba, és előttük csak két olyan kettős végzett, akinek már kvótája, így - hosszas számolgatás után - kiderült, hogy sikerült kiharcolniuk az újabb két kenus pekingi indulási jogot. A játékokon így öt magyar képviselheti a szakágat.
 
A kajakosoknál már kicsit bonyolultabb volt a helyzet, itt ugyanis egyrészt csupán két egységnek osztottak kvótát, másrészt a résztvevők között volt olyan hajó (három is), amelynek már mindkét tagja szerzett kvalifikációt és akadt olyan is (kettő), amelynek csak az egyik tagja - egy versenyző ugyanis csak egy kvótát gyűjthet. A fiatal Tóth Dávid, Paumann Dániel duó kvótáért szállt harcba, de végül nem sikerült számukra a bravúr, csak nyolcadikként zártak, s ez nem ért indulási jogot.
 
A női kajakpárosoknál, ahol a kevés, mindössze nyolc nevező miatt nem rendeztek előcsatározásokat, Medveczky Erika és a maratoni specialista Faldum Bereniké szállt vízre magyar részről. A kettős remek taktikát választott, hiszen 700 méterig a lengyelek mögött haladt, ekkor azonban robbantott, és simán elhúzott a rivális hajó mellett. A hátralévő métereken egyre csak növelték előnyüket a magyarok, akik végül magabiztos győzelmet arattak, s elégedettségüknek egy hatalmas csatakiáltással adtak hangot a célban.  Utóbbi szám nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán.

A Paksy Tímea, Kozák Danuta, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina összeállítású női kajaknégyes ezüstérmet szerzett az olimpiai távnak számító 500 m-en. Győzött a német négyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!