Hírek

2008.05.29. 16:36

Pisai ferde torony: 200 évig nem dől már tovább

Tíz év megfeszített munkával és 26 millió eurós – 6,2 milliárd forintos – ráfordítással sikerült elérni, hogy megállt a pisai ferde torony dőlése. A BBC jelentése szerint a mérnökök 70 tonna földet ástak ki a torony északi része alól és 48 centivel egyenesebb lett, mint korábban.

BAMA

A műemlékbe kamarákat telepítettek a szakemberek, a földbe pedig szenzorokat ástak, hogy ha bármilyen elmozdulás történne, azonnal észleljék. A mérnökök azonban biztosak abban, hogy a torony az elkövetkező 200 évben nem fog tovább dőlni.

A tornyot 800 évvel ezelőtt kezdték építeni, és bizonyosan merőlegesre tervezték. Pisa nevezetessége már az építése közben megdőlt, amit a tervezők észleltek is, ami miatt rövid időre az építkezéssel is leálltak. Valamelyest a dőlést is mérsékelni tudták, de az elkövetkező évszázadokban a talaj mind jobban megsüllyedt az épület alatt. Az 1990-es évek közepén egybehangzó vélemények szerint már csak idő kérdése volt a torony ledőlése, s ezért a környéket is kiürítették. Ez után kezdődött meg a torony stabilizálása.

Ezek is érdekelhetik