Hírek

2008.05.30. 15:54

Pierrot vágyódik a jó zene után

Két éve kiszállt a könnyűzenéből, bár havonta kétszer fellép, hogy be ne rozsdásodjon. Pierrot a popipari világválságban nem kívánt részt venni, de reménykedik a visszatérésben.

Rados Virág

– Mi az oka annak, hogy nálunk alig vannak új popsztárok?

– Nem tehetség kérdése, hiszen akár a Megasztár is bebizonyította, milyen sok rendkívüli fiatal előadónk van. A közönség zenéhez való viszonya változott meg.

– Mi a baj?

– A popzenét sokáig a gondolati és zenei tartalom tette vonzóvá. A dalok üzenetet hordoztak. Ez mára lényegében kihunyt, ami világtendencia. Nincsenek igazi zenerajongók és -vásárlók – letöltők vannak.

– Külföldi fiatal sztárok naponta tűnnek fel. A mieink miért nem csillognak?

– Kicsi a piac, kevés a pénz, nagyok a problémák. A hőskorszakban valaki leütött egy hangot, már művészetről beszéltek. Ma az előadó képtelen a művét népszerűsíteni – a média csak az arcát, a személyiségét reklámozza.

– Ezért nem hallunk a rádiókban jó új dalokat?

– A médiumok a mosóporokat akarják eladni nagy tömegeknek. A nekik szánt reklámok szintjéhez igazítják a kínálatot, így csak a legegyszerűbb, legkönnyebben befogadható számokat játsszák.

– Ön hogyan tiltakozik?

– Kénytelen voltam feladni a küzdelmet. Két éve játékfejlesztéssel foglalkozom. Havonta kétszer-háromszor fellépek, hogy be ne rozsdásodjak. A hattagú zenekarommal vagy önálló szerzői esteken. Hál''istennek, mindig telt ház van.

– Miként gondol vissza zenei pályájára?

– Negyven lemez a szerzői-produceri munkám. Mindre büszke vagyok. De a lemezipar meghalt, és én nem szálltam be a tömegtermelésbe.

– Milyen számítógépes játékokat csinál?

– Kalandjátékokat. Angolul intellektuális sztorimesélésnek nevezik őket. Történetközpontúak, megmozgatják a gondolkodást, a kreativitást, és az érzelmekre is hatnak. Felfedezős, rejtvényfejtős, erőszakmentes játékok ezek.

– Nem vágyódik a zene után?

– Dehogynem. Tizenhét évig csináltam, a szobámban ott porosodik egy kis stúdió. De talán nem véglegesen. A popipari válság mára kulminált. Most várnunk kell, és időben reagálnunk.

Ezek is érdekelhetik