Hírek

2008.05.27. 15:44

Országos lopássorozatot derítettek fel

A nyomozás eddigi adatai szerint két férfi Győrtől Ózdig több bűncselekményt is elkövetett a tavalyi év decemberétől egészen idén május 25-éig; a két gyanúsított az elsődleges adatok alapján mintegy 50 millió forintos kárt okozott a sértetteknek - mondta a Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa kedden az MTI-nek.

BAMA

Dobi Tamás közölte: a páros egyik tagját a rendőrség az utolsó bűncselekményének elkövetése után fogta el. A megkárosított ingatlan tulajdonosa csak a rendőröktől értesült, hogy meglopták őt. A részletek kapcsán hozzátette: az országos lopássorozat még 2007 decemberében kezdődött, amikor az elkövetők több mezőkövesdi ingatlanból készpénzt, ékszereket, műszaki cikkeket vittek el, több millió forintos kárértékben. Az ügy "érdekességei" közé tartozik, hogy a gyanúsítottak "tippet adók szolgálatait is igénybe vették", akik megmondták nekik, hogy az adott településen mely családnál van éppen esküvő vagy temetés, hiszen a potenciális sértettek az ilyen családi eseményeken biztosan nem tartózkodtak otthon. A mezőkövesdi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya "dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének gyanúja miatt" indított eljárást ismeretlen tettesekkel szemben. A nyomozás adatai szerint a bűncselekményeket megelőzően a tolvajok telefonon felhívták a sértetteket, hogy meggyőződjenek, otthon tartózkodnak-e. Ez a momentum vezetett el a feltételezett tettesekhez is.

Arról is beszámolt, hogy az egyik gyanúsított ellen nyolc hatóság bocsátott ki elfogatóparancsot különböző bűncselekmények elkövetése miatt, ezért felkerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Top 10-es listájára, de az országosan körözött személyek 100-as körözési listáján is a 14. helyen állt. A gyanúsítottakat 12 órás rendőri akció keretében fogták el, amelyben mintegy 40 rendőr vett részt. A miskolci és egri illetőségű elkövetőket vasárnap a kora hajnali órákban kapták el a rendőrök, egyiküket hazaérkezését követően a lakásán, társát pedig lakóháza előtt, amint éppen az autójában rendezgette a lopott holmikat,  amiket egy poroszlói ingatlanból hozott magával.

A házkutatások során mindkét férfi lakásán nagy mennyiségű készpénzt, ékszereket, műszaki cikkeket, kegytárgyakat, lőszereket és lőfegyvert foglalt le a rendőrség, amelyek az ország több pontján elkövetett bűncselekményekből származnak. A két férfi Győr-Moson-Sopron, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében követte el a betöréses lopásokat.
MTI

Ezek is érdekelhetik