Hírek

2008.05.16. 18:57

Munkát tanulni

Az első barátokkal töltött nyaralás nagy élmény, főleg, ha a szállásdíjért magunk dolgoztuk meg. Az elmúlt években tapasztalt visszaélések száma nem csökkent, ezért nagyon fontos, hogy a diákok körültekintően, szervezett keretek között vállaljanak nyáron munkát.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A vállalkozó szellemű diákok alkalmi munkavállalói könyvvel egyénileg vagy iskolaszövetkezeten keresztül, szervezett formában dolgozhatnak - fotó: Kallus György
[/caption]Egyre kevesebb azoknak a diákoknak a száma, akik kizárólag szülői támogatásból tudják tanulmányaikat finanszírozni. A jövedelemkiegészítésre lehet jó lehetőség a diákmunka. Érdemes tudni, hogy csak azok a fiatalok dolgozhatnak, akik már elmúltak 15 évesek, és általános iskolában, szakiskolában, vagy középiskolában nappali tagozaton tanulnak. Akik még nem töltötték be a 16. életévüket, csak az iskolai szünetben vállalhatnak munkát, ehhez szülői hozzájárulásra is szükségük van. Akik elmúltak tizenhat évesek, már munkaviszonyban is dolgozhatnak. A 15 év felettiek napi hat, a 17 év felettiek már napi nyolc órában dolgozhatnak.

A vállalkozó szellemű diákok alkalmi munkavállalói könyvvel egyénileg vagy iskolaszövetkezeten keresztül, szervezett formában dolgozhatnak. Az alkalmi munkavállalói könyv a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhető, díjmentesen. A könyvvel ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb öt egymást követő napig lehet dolgozni. Egy hónapon belül legfeljebb tizenöt, egy naptári éven belül pedig legfeljebb kilencven napig vállalható munka egy munkaadónál. Több munkáltatónál egy évben összesen százhúsz napig lehet dolgozni a könyvvel.

A lelkes diákok a munkavállalás másik formáját is választhatják, ez pedig az iskolaszövetkezeten keresztüli munka. Az iskolaszövetkezetek általában csak 16 vagy 17 év feletti nappali tagozatos diákokat foglalkoztatnak. A diák ebben az esetben a szövetkezettel köt szerződést és akkor is megkapja a fizetését, ha a cég közben megszűnik. A tényleges munkakezdés előtt a diákoknak szövetkezeti részjegyet is kell vásárolniuk, melynek értéke általában 200-tól ezer forintig terjedhet. Ha valaki iskolaszövetkezeten keresztül dolgozik, akkor a béréből nem vonják le a társadalombiztosítási járulékot. Adóznia viszont ugyanúgy kell. A diák minden év január 31-éig megkapja a szövetkezettől az adóbevalláshoz szükséges igazolást, ami alapján elkészítheti az adóbevallást. Évi 63 ezer forint keresetig nincs levonás, az nettó jövedelemnek tekinthető. Ha valaki több iskolaszövetkezetnek is dolgozik és több helyen is igénybe veszi az adójóváírást, akkor egy-egy magasabb fizetésű hónapban adóhátralék képződhet, amelyet az adóbevalláskor be kell fizetni.

Amire minden esetben figyelni kell: a diáknak legyen munkaszerződése, amely pontosan meghatározza a munkaidőt, az elvégzendő feladatot, a munkavégzés helyét és a bérezést. Az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása is munkaszerződésnek minősül.

2. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokon alkalmasnak kell minősülni

3. A tényleges munkavégzéshez szövetkezeti részjegy jegyzése szükséges. Az összeg az első fizetésből kerül levonásra, és a szövetkezeti jogviszony megszüntetésekor kerül visszafizetésre.

4. A munkavégzés megkezdése előtt egy úgynevezett „Belépési nyilatkozatot”, és egy hozzá kapcsolódó „Adatlapot” kell kitölteni, valamint aláírni a vállalt munkára vonatkozó „Munkaszerződést”, illetve ennek mellékleteként egy „Munkavállalási kötelezvényt” és egy „Tűz-, baleset- és munkavédelmi” nyilatkozatot.

5. A belépés és a szerződéskötés csak személyesen történhet.

6. A munkavégzés során adminisztratív szempontból a „Jelenléti Ív” pontos kitöltése és a megbízó képviselője általi aláíratása a legfontosabb, hiszen ez alapján történik a bérszámfejtés. A belépéshez szükséges papírok Személyi igazolvány

Iskolalátogatási igazolás

Adókártya

Bankszámlaszám

Egy évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő lelet

18 év alatt szülői beleegyező nyilatkozat Legnépszerűbb diákmunkák és órabérük Gyorséttermi munka 5-600 forint

Árufeltöltő, pénztáros 5-650 forint

Telemarketing, telefonos munka 415-1000 forintig

Hostess munkák, kóstoltatás 850-1500 forint

Adminisztratív és irodai munka 5-700 forint

Szórólaposztás 5-600 forint

Programozás, szoftverfejlesztés 2000-2500 forint -->

Ezek is érdekelhetik