Hírek

2008.05.23. 15:54

MTV: egy hét múlva új elnökválasztási kör

Egy hét múlva ismét kísérletet tesz a tévéelnök-jelölésre és -választásra a Magyar Televízió kuratóriuma

mti

Egy hét múlva ismét kísérletet tesz a tévéelnök-jelölésre és -választásra a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége és társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriuma, miután pénteken még a javaslattételig sem jutott az ügy - tudta meg az egyik tagtól az MTI.

A magát megnevezni nem kívánó kurátor közlése szerint ismét reggel nyolc órakor ül össze a parlament által akkor már várhatóan  négy új MSZP-delegálttal - 14 tagúra - kiegészített kuratóriumi  elnökség, a civil delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig  három órával később kezd tanácskozni; ha az elnökségnek sikerül  kétharmados szavazataránnyal tévéelnököt jelölnie, az utóbbi  testületnek hasonló arányban kell igent mondania a személyi  javaslatra, hogy eredményes legyen a választás.

Egy másik testületi tag tájékoztatása szerint a Fidesz és a KDNP delegáltjai pénteken javasolták, hogy még a nap folyamán vagy hétfőn  (azaz a kuratóriumi elnökség kiegészítése előtt) fussanak neki az újabb jelölési és választási körnek, de ezen javaslatuk nem kapott többséget. A kérdés jelentőségét az adja, hogy a megnövelt létszámú testületben a két párt küldöttei nem rendelkeznek a személyi javaslat blokkolásához elegendő egyharmados szavazataránnyal.

Az MTI információja szerint a nagykuratórium pénteken sem az MTV  tavalyi mérlegbeszámolójának elfogadásáról, sem arról nem döntött,  hogy a törvény adta lehetőséggel élve megvétózza-e március eleje (Rudi Zoltán mandátumának lejárta) óta ügyvezetőként tevékenykedő Medveczky Balázs kinevezését az alelnöki posztra; mindkét témára jövő pénteken tér vissza a kuratórium.

Csütörtökön az SZDSZ által a kuratóriumi elnökségbe jutott két tag azzal indokolta távolmaradását a péntek reggeli, elnökjelölő ülésről, hogy a Fidesz és a KDNP által a testületbe juttatott négy kurátor azon bejelentése, ki mellé állnak a posztért folytatott versenyben, "erős kétségeket ébresztett bennünk abban a tekintetben, hogy a jelen körülmények között lehetséges-e eredményes munkát végezni".

Az ülésen megjelent egyetlen szocialista delegált - Czeglédi László kuratóriumi elnök - azzal toldotta meg távolmaradásuk indokait, hogy a jelenlegi helyzet azt mutatja, "az elnökség egy része nem kíván elnököt választani, legalábbis nem látjuk erre vonatkozó szándékát", a létszámban pedig "a törvényes állapot akkor áll elő, amikor az elnökség kiegészült".

Sorrendben ez volt a tisztségre kiírt második pályázati kör. Miután tavaly október 17-én a kuratóriumi elnökség nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson posztján az MTV-t négy éven át vezető Rudi Zoltán, aki 12 év alatt az első olyan elnök volt, aki kitöltötte hivatali idejét, február 12-én nem tudott jelöltet állítani a posztra a testület.

Akkor három, most hat induló közül nem sikerült választaniuk; mindkét menetben indult Hammer Ferenc médiakutató, Rudi Zoltán és a korábban az MTV és több kereskedelmi adó menedzsmentjében is helyet kapó Szabó Stein Imre - mindegyikük újrázott. Most a nagyobbik köztévé határon túli szerkesztőségét vezető Havasi János, a műsorvezetés után most közgazdasági ismereteket oktató Marcsa Attila, valamint az MTV-ben több vezető tisztséget betöltő Székely Ferenc csatlakozott a csapathoz.

Szabó László Fidesz által delegált elnökségi tag a nap során  történtekről úgy nyilatkozott az MTI-nek: "minden eddig létező  demokratikus normát felrúgó" magatartásukkal a jelöléstől távol maradók azt bizonyították be, hogy "az MSZP-SZDSZ koalíció továbbra is létezik", "inkorrekt, immorális eljárásuk miatt pedig, amivel elcsalták a választást, le kellene mondaniuk tisztségükről". Az MTI által megkérdezett érintettek egyike sem kívánta ez utóbbi kijelentést kommentálni, de szavaikból az volt leszűrhető: nem tervezik, hogy lemondanak kuratóriumi elnökségi tagságukról.

Ezek is érdekelhetik