Hírek

2008.05.13. 17:31

Most érdemes eurót vásárolni

Tavaly október óta nem volt olyan erős a forint, mint jelenleg. A pénzügyi tanácsadók szerint érdemes lehet előrehozni a külföldi nyári útra szánt euró vagy egyéb valuta/deviza megvásárlását.

Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hét hónapja nem volt ilyen erős a forint az euróhoz képest
[/caption]Héthónapos csúcsra emelkedett a forint árfolyama az euróval szemben kedden. A közös európai pénz egységét 250 forinton jegyezték a bankközi piacon – utoljára tavaly októberben volt ennyire erős a magyar nemzeti fizetőeszköz. Elemzői vélemények szerint a forint erősödésének elsősorban külső okai vannak: javult a térségünk megítélése a külföldi befektetők körében, akik így újra vásárolják a régiós értékpapírokat és devizákat. A megugró kereslet pedig felfelé tornázta az árfolyamokat.

Érdemes lehet hát előrehozni a nyárra tervezett külföldi úthoz szükséges euróvaluta (bankjegyek és érmék) vagy euródeviza (pénz a devizaszámlánkon) megvásárlását, hiszen az erős forintért cserébe több eurót kapunk, mint a gyengébbért – tanácsolják a lapunk által megkérdezett pénzügyi szakértők. Nem mindegy azonban, hogy hol vásárolunk, miképpen az sem, hogy milyen arányban váltunk valutát illetve devizát. De még ha nem is akarunk most eurót (vagy más külföldi fizetőeszközt) váltani, akkor is érdemes már most utánanéznünk azoknak a költségkímélő lehetőségeknek, amelyek ma már minden banki ügyfél számára elérhetőek.

Összegyűjtöttük hát a nyolc legalapvetőbb szabályt, amelyet mindenképpen be kell tartanunk, ha spórolni szeretnénk a külföldi utunkon:

1. tipp: olcsóbb euró kártyával
A bankkártyás vásárlásnál többet ér a forintunk, mint a készpénzesnél. A forint- vagy a devizaszámlánkról költött euróhoz ugyanis devizaeladási, míg a készpénzhez valutaeladási árfolyamon jutunk hozzá. A különbség eurónként 5-7 forint is lehet.

2. tipp: díjmentes vétel kártyával
További megtakarítási lehetőséget jelent, hogy a bankkártyás vásárlás külföldön is díjtalan. Ha viszont készpénzt veszünk fel külföldön bankjegykiadó automatából (ATM-ből), akkor a jellemzően 3-6 eurós pénzfelvételi díjat is ki kell fizetnünk.

3. tipp: minél kevesebb valuta
Némi valuta persze mindenképpen kell az utazáshoz a kisebb kiadásokhoz. Ám igyekezzünk mennyiségét a minimumra szorítani! Próbáljuk megbecsülni, mennyi készpénz kellhet, és csak annyit váltsunk! Lehetőleg ne maradjon meg semennyi!

4. tipp: ha már ATM, akkor hazai
Ha készpénzfelvételre kényszerülünk külföldön, érdemes megkeresni a számlavezető bankunk saját automatáját. Ha nincs ilyen, akkor azt az ATM-et, amelyen a kártyatársaságunk (Visa, MasterCard) logója szerepel. A díj így alacsonyabb tud lenni.

5. tipp: „nagy" valutát itthon
Ha „nagy" valutát, például eurót vagy dollárt vásárolunk, váltsunk idehaza! Külföldön ugyanis a „kis" valutának számító forintot jellemzően gyengébb árfolyamon, nagy banki/pénzváltói nyereség mellett vásárolják csak meg.

6. tipp: „kis" valutát külföldön
Ha „kis" valutát, például horvát kunát váltunk, érdemes ezt külföldön megtenni. A magyarok által erősen látogatott helyeken jó forintárfolyamok érhetők el. Vagy váltsunk eurót, és váltsuk át azt, még ez is olcsóbb lehet, mint itthon „kis" valutát venni.

7. tipp: vigyázat a trükkökkel!
A pénzváltók egy része itthon és külföldön is előszeretettel alkalmaz trükköket. Jellemzően csak a vételi árfolyamot tüntetik fel, a kedvező kurzus gyakran csak bizonyos váltási összeg felett jár, és a váltásijutalék-mentesség sem mindig igaz.

8. tipp: nézzünk szét váltás előtt!
Jelentős lehet a különbség a váltóhelyek által alkalmazott árfolyamok között. A repülőtereken, pályaudvarokon, szállodákban, a turisztikailag felkapott helyszíneken működő pénzváltók általában kedvezőtlenebb árfolyamokat kínálnak.

Ezek is érdekelhetik