Hírek

2008.05.27. 18:23

Megterhelő a hirtelen kánikula

Kánikulára számíthatunk a hét második felében: a hőmérséklet egyes becslések szerint szerdán a 34-35 Celsius fokot is elérheti

BAMA

Kánikulára számíthatunk a hét második felében: a hőmérséklet egyes becslések szerint szerdán a 34-35 Celsius fokot is elérheti és a hétvégére sem csökken 31 Celsius alá. A hirtelen felmelegedés nagyon megterheli az emberi szervezetet, így különösen ügyelnie kell az idősebbeknek, illetve az ér- és szívproblémákkal küzdőknek. Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat ugyanakkor nem tartja szükségesnek a hőségriadó elrendelését, mivel a napi középhőmérséklet előreláthatóan csak szerdán  haladja meg a 25 fokot.

A nagy meleg melett sokfelé kialakulhat zápor, zivatar, így időszakosan jelentősen megemelkedhet a páratartalom. Ez az asztmásoknak és más légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek jelenthet megpróbáltatást. A napsugárzás erős lesz: Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nagyon erős, 7,9-es UV-B sugárzás várható Magyarországon. Ilyen sugárzás mellett akár negyedóra alatt pecsenyepirosra sülhetünk.

A fővárosban a légszennyezés okozhat gondot: a szálló por illetve a nitrogén-oxidok koncentrációja a forgalmasabb helyeken megközelítheti az egészségügyi határértéket.

Ezek is érdekelhetik