Hírek

2008.05.30. 12:25

Megállapodás a magyar állampolgárok kimenekítéséről

A világ különböző pontjain természeti katasztrófa, háborús cselekmény, fegyveres konfliktus miatt bajba jutott magyar állampolgárok légi kimenekítéséről írt alá egyetértési nyilatkozatot pénteken Budapesten a Külügyminisztérium és a Malév képviselője.

BAMA

A Faller Jenő szakállamtitkár és Leonov Péter Malév-vezérigazgató által szignált irat évek óta létező együttműködést rögzít azzal az új elemmel kiegészítve, hogy most már írásban is kiterjed a magyarokon kívül más uniós állampolgárokra. Az aláírás után Faller Jenő elmondta a sajtó képviselőinek, hogy az elmúlt négy-öt év folyamán például a délkelet-ázsiai cunami után kellett kimenteni vészhelyzetbe került magyar állampolgárokat. Az aláíráson jelenlévő Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár kérdésre válaszolva közölte: a legutóbbi alkalommal 2006-ban, az izraeli-libanoni háborús konfliktus során kellett nagy számban kimenekíteni magyar állampolgárokat, naponta két Malév-gép  szállította Damaszkuszon keresztül a lezárt repülőterű Beirutban rekedt magyar és más uniós polgárokat.

Leonov Péter annyit mondott, hogy a légitársaság közelmúltban kötött privatizációs szerződése is rögzíti, amit a gyakorlat mutat, hogy a Malév a magánosítás után is az marad, ami volt: magyar nemzeti légitársaság. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre elhangzott, hogy a Malév önköltségen, a lehető legnagyobb kedvezménnyel kezeli az ilyen vészhelyzetes járatokat, a költségeket a külügyi tárca megelőlegezi.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!