Hírek

2008.05.13. 15:34

Magyar alkotók a 61. Cannes-i filmfesztiválon

2008. május 14-25. között rendezik meg a „fesztiválok fesztiválja”-ként számon tartott 61. Cannes-i Filmfesztivált, mely a világ elsőszámú filmművészeti seregszemléje és szakmai találkozója egyben.

BAMA

Mundruczó Kornél az Arany Pálmáért
A fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél új filmje, a Delta meghívást nyert a hivatalos versenyprogramba. A filmvilág legnagyobb elismerései között számon tartott fődíjért, az Arany Pálmáért idén 22 film kelhet versenyre. A Delta többek között a Dardenne testvérek, Clint Eastwood, Walter Salles, Steven Soderbergh és Wim Wenders legújabb alkotásaival versenyez.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A női főszerepben Tóth Orsi. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix, aki először látható a mozivásznon. A Delta a Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian.

Mundruczó Kornél filmje az MMK, az NKA és a TV2 támogatásával készült.
A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Arany Pálmát magyar játékfilm rendező még nem nyerte el.

Erdélyi Dániel a rövidfilm versenyben
2233 benevezett rövidfilm közül választották ki, azt a kilencet – köztük Erdélyi Dániel 411-Z című filmjét - , melyek versenybe szállhatnak a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért. A 6,5 perces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A 411-Z Erdélyi Dániel, a legendás Simó Sándor-osztályban 2000-ben végzett rendező harmadik rövidfilmje.

Fligeauf Benedek filmterve Cannes-ban
Fliegauf Benedek a Cannes-i ’Atelier’ első magyar résztvevőjeként érkezik a világ legfontosabb filmszakmai találkozójára. A tehetséges ifjú alkotók filmterveinek támogatására 2005-ben létrehozott ’Atelier’ célja, hogy a cannes-i fesztivál keretében kedvező feltételeket biztosítson a filmtervek megvalósításához. A 15 projekt meghívásos alapon került be idén is az ’Atelier’-be: Fliegauf előző filmjét, a locarnói díjas Tejút-at látva hívták meg a szervezők Fliegauf Benedeket Womb című forgatókönyvével Cannes-ba.

M. Tóth Géza a kritikusok hete válogatásban
A Kritikusok Hete mutatja be a Croisette-n M. Tóth Géza legújabb animációját, az Ergo-t. Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program a nemzetközi filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a "vöröslépcsős" Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan az új talentumok felfedezése. A cannes-i Kritikusok Hete hét rövidfilmet és hét első/második játékfilmet mutat be.

Az Ergo 3D technikával készült a Kedd Animációs Stúdióban, producere, forgatókönyvírója és rendezője egy személyben M. Tóth Géza. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanító és vendégtanárként Londonban (Royal College of Art), Tallinban (Észtország), Ahmedabadban (India), és a Baden-Württembergi  Filmakadémián (Németország) is előadó M. Tóth Géza Maestro című munkáját a legjobb aimációs rövidfilm OSCAR©-díjára jelölték 2007-ben.

Magyar rövidfilm a Nisi Masa válogatásban
Simonyi Balázs Mandarin című rövidfilmje a fiatal európai tehetségeket tömörítő Nisi Masa és a Cannes-i Kritikusok Hete különprogramjában lesz látható. A rövidfilm a törökországi Kars városában készült. A kiválasztott résztvevők a Nobel-díjas Orhan Pamuk Hó című regénye tetszőleges részletének szabad adaptációját készíthették el a szerző jóváhagyásával. A film érdekessége, hogy helyi szereplőkkel készült, ugyanabban a török-örmény határvárosban – Karsban -, amelyben az irodalmi mű is játszódik.

Hidasi Dalma Európa ígéretes producerei között
A European Film Promotion (EFP) Producers on the Move elnevezésű nemzetközi találkozóján Hidasi Dalma vesz részt, a vadonatúj Mázli című játékfilm producere. A 22 fiatal producer részvételével megrendezett háromnapos találkozó célja, hogy Európa ígéretes producereire irányítsa a filmszakma figyelmét a Cannes-ban.  A Producers on the Move programon a Magyar Filmunió tagsága révén 2001 óta vehetnek részt magyar producerek. Eddig többek között Angelusz Iván, Bereczki Csaba, Muhi András, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc volt a nemzetközi szakmai fórum résztvevője.

11 magyar mozifilm a Cannes-i filmvásáron
A magyar filmek forgalmazási jogával rendelkező cégek – a Bunyik Entertainment (USA), a The Coproduction Office (F), a HungariCom (HU) és a Trustnordisk (DK) - 11 magyar játékfilmet mutatnak be a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron a külföldi filmvásárlóknak. A magyar forgalmazó cégek közül a HungariCom működtet önálló standot a filmvásáron.

Magyar pavilon a Cannes-i filmvásáron
A Magyar Filmunió hatodik alkalommal nyitja meg a Magyar Pavilon kapuit az International Village-ben elegáns találkozási helyet biztosítva ezzel a magyar és a nemzetközi filmszakma számára. A legutóbbi Filmszemle látványtervezői díjával kitüntetett Hujber Balázs, valamint Czeizel Balázs grafikus tervezte a Magyar Pavilon különleges látványvilágát.

A Magyar Filmunió támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Ezek is érdekelhetik