Hírek

2008.05.17. 06:01

Lakásomra van bejelentve a cégem, de nem ott dolgozom

Olvasónk a magánlakását jelentette be cége telephelyeként, de a jövedelemszerző tevékenység nem ott folyik. Vonatkozik-e rá az önkormányzati építményadó?

BAMA

Mint azt korábban megírtuk, cégenként és önkormányzatonként kell megvizsgálni, milyen válasz adható a kérdésre. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták. Időközben olvasónk lakóhelyén, a budapesti VI. kerületi önkormányzatnál is érdeklődtünk. Az olyan cégek, mint olvasónké, nem esnek az építményadó hatálya alá – mondták el a hatósági osztályon. Az adóval nem a kisembereket akarják elérni, akik jobb híján lakásukat jelentik be cégük telephelyeként.

A kerületben azonban léteznek nagy irodák, üzlethelyiségek, ahol valóban komoly jövedelemszerző tevékenység folyik. A terézvárosi önkormányzat 1996-os rendelete rájuk vonatkozik. A rendelet a helyiség méretét, azaz a négyzetméterek számát veszi alapul. A 2004-ig visszamenő követelés valóban jogszerű, mert az elévülési idő öt év. Olvasónknak azonban, aki végigaggódta a pünkösdi ünnepeket, nem kell tovább félnie. Igaz, a postaládájában adóbevallási ívet és adózásra való felszólítást talált. De ez úgy történt meg, hogy az önkormányzat ellenőrei jelenleg járják a területet, és ahol a postaládán cégnevet találnak, oda becsöngetnek. Amennyiben nincs ott senki, automatikusan bedobják a levélszekrénybe a formanyomtatványokat.

A kedves olvasó írjon nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy a lakás mint telephely csak postafiókként (-címként) működik, a jövedelemszerző tevékenység nem ott folyik. Azt is közölni kell, hogy a lakás rezsiköltségéből a cég nem számol el semmit abból a célból, hogy adóalapját csökkentse. Azt azonban nem tudták megmondani, a jövőben is így lesz-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!