Hírek

2008.05.04. 10:06

Kinőttem Terézanyu szerepéből!

Hámori Gabriella a filmrendezők kedvence lett. Legutóbb egy brazil film, a Budapest főszerepét osztották rá.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hámori Gabriellát meghívták a Budapest díszbemutatójára Rio de Janeiróba
[/caption]– Milyen volt a Budapest című film forgatása?
– Olyan típusú munkamódszerrel találkoztam, ami itthon szokatlan. Összehasonlíthatatlanul lazább. Bár volt egy nagyon pontos gyártási terv, de néha azt éreztem, hogy csak azért készítették el, hogy eltérjenek tőle.

– Mi volt az ön szerepe?
– A film egy brazil íróról szól, akinek én vagyok a magyartanára. A felvétel során én magyarul beszéltem, ő portugálul. Volt, hogy megleptem őket, és gyorsan megtanultam egy-egy szövegrészletet az ő nyelvükön. Próbáltam viszonozni az erőfeszítéseket és a koncentrációt.

– Milyen volt a munka menete?
– A rendező, Walter Carvalho nagyon felszabadult ember. Olyan típus, akinek pontos víziói vannak, de nem hozza a tudomásodra rögtön, nem azt kéri számon, hanem arra kíváncsi, hogy te még mit tudsz ahhoz hozzátenni. Itthon ez szokatlan. Nálunk viszonylag szűk keretek közé kell beilleszkedni. Ők hagyják a pillanatot kiteljesedni.

– Szenvedélyesek?
– Az operatőr, José Padilha akkor nyerte el a Berlinale Aranymedve díját a legutóbbi filmjéért, amikor épp itt forgatott. Mindenkit összevissza ölelgettek, csókolgattak örömükben. Érzelmes emberek, emiatt az egész forgatás rendkívül pulzáló volt.

– Mikor mutatják be a filmet?
– A díszbemutató Rio de Janeiróban lesz novemberben, amire engem is meghívtak. Már nagyon várom. A filmben szerepel még Bálint András is, neki volt kinti jelenete, amiért nagyon irigyeltük.

– Nemrég mutatták be a Márai Sándor művéből készült Eszter hagyatéka című filmet, amelyben ön is játszik. Hogy élte meg az alkotás sikeres fogadtatását?
– Külön öröm volt számomra, hogy többen voltak kíváncsiak a Márai-filmre, mint a Kis Vukra, amivel egy időben volt a bemutatója. Nagy öröm ez, mert egyre kevesebb olyan film készül, ahol ilyen kaliberű színészek játszanak együtt, mint Nagy-Kálózy Eszter vagy Cserhalmi György. Bárhova megyek külföldre, azt tapasztalom, hogy nagyon erős a színészet Magyarországon. Olaszország például máris megvásárolta a filmet, hamarosan ott is bemutatják.

– Most is készül egy forgatásra. Milyen szerepet játszik majd?
– Goda Krisztina új filmjében, a Kaméleonban táncosnőt fogok alakítani. Mindenre elszánt balerinát játszom, akinek térdműtétre van szüksége, csak nincs elég pénze. A szerep kedvéért most kortárs és klasszikus balettet is tanulok. Természetesen nem tudok behozni 12 évet, de mindent megteszek érte.

– Tánctanárhoz jár?
– Igen, de a múltkor a színház liftjében összetalálkoztam Orosz Adél Kossuth-díjas balettművésszel. Gyorsan megmutattam neki a balettcipőmet, mire rögtön megkérdezte, hogy van-e balettrúd a színházban, mert ő szívesen segít a felkészülésben.

Hámori Gabriella

Született: 1978. november 1-jén, Szarvason

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2001–2004 Radnóti Miklós Színház

2004-től Örkény István Színház

Filmjei: I love Budapest, Magyar szépség, Szezon, A miskolci boniésklájd, Állítsátok meg Terézanyut!, Eszter hagyatéka

Díjak: Színikritikusok díja, Soós Imre-díj, Mensáros-díj, Gundel-díj, Jászai Mari-díj.– Sok érdekes feladatot kap.
– Annak örülök, hogy végre kinőttem a Terézanyu szerepéből. Ha normális filmgyártás lenne nálunk, akkor ez fel sem merülne, mert rögtön jönne annyi feladat és szerep, ami feledteti az előzőt. A színházban például sok karakteres dolgot csinálok. Karcosabb szerepeket is játszom, nemcsak a naivát. Ez filmen még nem történt meg, illetve talán éppen most kezd megtörténni.

– Hogy tudja összeegyeztetni a színházi feladatait a filmforgatással?
– Mindegyikre marad időm, legfeljebb a magánéletemtől veszik el. Kevés időm van élni, de mindig lopok.

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2001–2004 Radnóti Miklós Színház

2004-től Örkény István Színház

Filmjei: I love Budapest, Magyar szépség, Szezon, A miskolci boniésklájd, Állítsátok meg Terézanyut!, Eszter hagyatéka

Díjak: Színikritikusok díja, Soós Imre-díj, Mensáros-díj, Gundel-díj, Jászai Mari-díj. -->

Ezek is érdekelhetik