Hírek

2008.05.09. 06:02

Késve kézbesítette a postás az ajánlott levelet

Olvasónk külföldön volt, amikor fontos ügyben ajánlott levelet kapott. A küldeményt hetek múltán vette kézhez. Fél, hogy lekéste a benne megjelölt határidőt.

BAMA

Az ajánlott levelet az új jogszabály szerint a kézbesítő a címzett postaládájába is bedobhatja. Erre Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője hívta fel a figyelmet. Ha tehát a postás nem találja otthon az érintettet, joga van a névvel ellátott és zárható levélszekrényben hagyni a küldeményt. Más a helyzet hivatalos irat esetében. A közigazgatás és az igazságszolgáltatás szervei tértivevénnyel adják fel küldeményüket, amelyet könyvelnek. A kézbesítőnek a címzett aláírásával kell igazolnia, hogy az iratot személyesen vagy meghatalmazott útján átvette. A feladó köteles megjelölni, hogy ha a kézbesítés sikertelen, milyen értesítővel tájékoztassa az átvevőt a posta.

Amennyiben a postás a hivatalos iratot a postaládába dobja, mulasztást követ el, amiért felelősségre vonható. Ilyesmi azonban a szóvivő szerint az utóbbi években nem fordult elő. A címzettet a jogszabály értelmében nem érheti kár amiatt, hogy késve kap meg egy hivatalos iratot. A kézbesítéssel a posta tíz napig próbálkozik, de akkor sem kell aggódni, ha az érintett tovább van távol. A külföldi tartózkodás méltánylandó körülmény. A hivatalos levélben megjelölt határidő (például 15 nap) a kézhezvétellel kezdődik – tette hozzá ügyvéd szakértőnk.

Sokan panaszkodnak, hogy a postahivatalokban egyre többet kell sorba állniuk. Ennek részben az az oka, hogy sokan nem használják ki a bankok által nyújtott lehetőséget, miszerint rezsijüket a lakossági folyószámláról utalhatnák át minden hónapban. Másfelől nem akarnak folyószámla-díjat fizetni, vagy nem bíznak a bankokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!