Hírek

2008.05.08. 13:39

Jobban vannak az amstetteni rém áldozatai

Kielégítő az állapota Josef Fritzl családtagjainak, akiket a helyi klinikán ápolnak pszichiátriai megfigyelés mellett. A nagymama, az anya és az öt gyermek rendszeresen együtt tölti napjait – a hatodik gyermeket, Kerstint másik kórházban ápolják -, de televízióhoz, rádióhoz és újságokhoz nem férhetnek hozzá saját érdekükben.

Maros László

Josef Fritzl 1984-ben zárta akkor 18 éves lányát bunkerré alakított pincéjébe, ahol vérfertőző viszonyra kényszerítette. Lányától hét gyermeke született –egy újszülött meghalt, őt Fritzl elhamvasztotta -, akik közül hármat a pincében tartott anyjukkal, másik hármat pedig adoptált és mit sem sejtő feleségével nevelt. A gyermekekről nejének azt hazudta, hogy a kicsiket a szektához csatlakozott lánya csempészi rendre a ház ajtaja elé.

Fritzléket a helybéliek átlagos katolikus családnak tartották. A három gyermek és a nagymama rendszeresen látogatta az istentiszteleteket, de a 73 éves családfő elmaradt a misékről. Később ki is derült miért: míg családtagjai templomban voltak, ő nyugodtan tudta kínozni a pincében raboskodó lányát, Elisabethet.

Közben Elisabeth ügyvédje bejelentette, hogy magántanárt fogadnak azokhoz a gyermekekhez, akik eddigi életüket a pincében töltötték. A jogi képviselő nem zárta ki, hogy a család új nevet fel, s védencei képviseletében jogi úton kívánja kezdeményezni Josef Fritzl vagyonának zárolását, mert Elizabeth és gyermekei nincstelennek számítanak. Wilhelm Molterer alkancellár ezzel kapcsolatban közölte: a pincében fogva tartott három gyermek visszamenőleg megkapja a nekik járó családi pótlék teljes összegét.

A jobboldali ellenzéki pártok, az FPÖ és a BZÖ elégedetlenek azokkal az irányelvekkel, amelyeket a bécsi kormány szerdán fektetett le a szexuális bűncselekményekre vonatkozó büntetőjogi rendelkezések szigorítására. Az ilyen bűncselekményt elkövetők rehabilitációja - mentesítésük a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól - a jelenlegi 15 helyett csak 30 év elteltével történhetne meg. Kirívóan súlyos esetekben egyáltalán nem lesznek törölhetők a bűnügyi nyilvántartóban őrzött bejegyzések. Keményebb fellépést is szorgalmaznak a szemérem elleni bűncselekményt elkövetőkkkel szemben. Követeléseik egészen a kémiai úton való kasztrálásig és életfogytiglani börtönbüntetésig terjednek.

Szerda este Amstetten főterén a helyeik több tucat, egyenként 35 méter széles plakátot bontottak ki, amelyekre a mintegy 500 odalátogató együttérző üzeneteit írhatta a családnak. A plakátokon magyar szöveg is látható volt.

Ezek is érdekelhetik