Hírek

2008.05.05. 16:30

Harmadával nőhet a földgáz ára az idén

Folytatódhat az év hátralevő részében az élelmiszer és az energiahordozók ütemes drágulása

M. S.

Folytatódhat az év hátralevő részében az élelmiszer és az energiahordozók ütemes drágulása – áll a GKI gazdaságkutató frissen ismertetett jelentésében. Az élelmiszerek ára 10 százalékot meghaladó mértékben, a villamos energiáé 10, a távfűtésé 10-15, a földgázé pedig 30 százalékkal nőhet a második félévben – jósolja a társaság. Az átlagos drágulás eközben várhatóan „csak" 6-6,5 százalék lesz.

Ami a gazdaság általános helyzetét illeti, a GKI úgy látja: az év végére összeszedi magát az ország. A gazdasági növekedés a tavalyi 1,3 után az idén 2,5-3 százalékot tehet ki, jórészt a kivitel és az ipar kiemelkedő teljesítményének. A húzóágazatok az idén is a villamosgép-, a műszer- és a járműgyártás lesz.

A keresetek értéke 1 százalékkal emelkedhet. A versenyszférában valamivel gyorsabb növekedés várható, a költségvetési szektorban viszont csak stagnálásra lehet számítani. A nyugdíjak értéke szintén 1 százalék körüli értékben nőhet. A munkanélküliség mértéke várhatóan nem változik számottevően, az állástalanok aránya 8 százalék körül stagnálhat – vélekedik a GKI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!