Hírek

2008.05.13. 18:02

Ha Burmába nem mehetnek, Kínában segítenek

Csütörtökökig még biztosan nem tér haza a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, bíznak abban, hogy ha Mianmarban nem is, Kínában menthetnek emberéleteket.

Sz. B.

„Feszültek a segélycsapatok Bangkokban, már múlt szerda óta várakozunk, egyre kevesebb türelemmel” – monda el kedden kérdésünkre a még mindig Thaiföldön tartózkodó Gál Dávid, a szolgálat programigazgatója. „Ma sokadszor is udvarias elutasítást kaptuk a mianmari nagykövetség illetékesétől, ám annyit azért közöltek velük, hogy engedtek már be segítő csoportokat a katasztrófa-sújtott országba” - tette hozzá. A speciális mentőfelszereléssel és műszerekkel ellátott csapat tagja megerősítette, ha nem kapnak mianmari vízumot, eredeti céljukkal ellentétben a kínai földrengés áldozatain próbálnának segíteni. Ez sem egyszerű, hiszen mentőcsapatként hívás nélkül nem léphetnek be Kínába, a beutazáshoz mindenképpen szükség van a pekingi kormány felkérésére. „Magyarországi szervezetünknél több jól felszerelt szakember, s kiképzett keresőkutyák állnak készenlétben” - mondta Gál Dávid.

Az ENSZ szerint Mianmarban a segélyeknek töredéke jut el a ciklon túlélőihez, miközben olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a hadsereg a jobb minőségű külföldi segélyeket megtartja magának, az embereknek pedig romlott élelmiszereket oszt ki. A mianmari hatóságok szerint az Iravádi folyó deltájában 62 ezer ember meghalt vagy eltűnt. Az ENSZ becslése szerint viszont a halálos áldozatok száma több mint százezer.

Kínában is megközelítette a 12 ezret a hétfői földrengés halottainak száma, s több tízezren lehetnek a romok alatt - közölte egy kínai kormánytisztviselő kedden. Az ázsiai ország vezetői úgy fogalmaztak: a helyzet „még nem érett meg arra”, hogy nemzetközi mentőcsapatokat engedjenek az országba. Az eltűntek között van körülbelül kétezer turista is, magyar áldozatról nem tudnak.

Szükségállapot a lángoló Floridában

Az Egyesült Államok-beli Floridában már több ház porig égett, és több út vált járhatatlanná a bozóttüzek miatt, ezért a szövetségi állam kormányzója helyi idő szerint hétfőn szükségállapotot rendelt el. A hatóságok szerint több mint 500 házat kellett kiüríteni. A rendőrség gyújtogatásra gyanakszik. Egy szemtanú látott valakit, aki gépkocsijából valamit kidobott a mezőre, majd rövidesen felcsaptak a lángot. A szárazság és a délnyugati irányú szelek miatt tűzesetek veszélye fenyeget az állam legnagyobb részében a következő napokban. A félszigeten vasárnapig nem várható csapadék, és vörös fokozatú riasztást adtak ki Florida északi és középső vidékének legnagyobb részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!