Hírek

2008.05.16. 14:30

Gyurcsány: Magyarország újra utat fog találni

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt két év "nagyon sok küszködése" és befektetése már mutatja első eredményeit, a következő két év sokakat meg fog győzni arról, hogy érdemes volt ez a befektetés. A miniszterelnök erről az első negyedévi növekedési, illetve inflációs adatokkal összefüggésben írt pénteki blogbejegyzésében.

BAMA

A kormányfő úgy látja, a növekedési adatok alapján a több mint egy éve tartó trend megfordulni látszik. "Bárhogy is bűvészkedünk az adatokkal, az mindenképpen kiderül, hogy az eddigi csökkenő ütemű növekedés átváltott növekvő üteműre, és a költségvetési megszorítás kapcsán lelassult magyar növekedés a jövőre vonatkozóan már inkább bizakodásra ad okot" - írta a miniszterelnök, aki szerint ugyanez igaz az inflációra is.

Kitért arra, hogy a költségvetési hiány alakulása szintén csökkenő tendenciát mutat. Ezek a tendenciák egyébként éppen ellentétesek az európaival, ahol inkább csökken a növekedés, növekszik az infláció és a költségvetési hiány is - jegyezte meg. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a következő egy-két évben a magyar gazdaság egyensúlyi növekedési pályára állhat. Hozzátette: idén a jövedelmek és a nyugdíjak reálértéke is növekedni fog, és ez igaz a fogyasztásra is: az emberek többet tudnak vásárolni keresetükből, nyugdíjukból. "Magyarország újra utat fog találni. Az érvelés talaja egyre inkább ki fog csúszni a válságpropagandával kereskedők alól. És mi marad majd nekik? Csak a rosszkedv" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

A KSH csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2008 első negyedévében 1,6 százalékkal volt magasabb, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők az első negyedévre 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak. A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz  képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, míg márciusban a növekedés 0,6 százalék volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, és 6,7 százalék az egy évvel korábbihoz képest.
MTI

Ezek is érdekelhetik