Hírek

2008.05.26. 14:42

Fidesz: elérkezett az elszámolás ideje az egészségügyben

A Fidesz szerint a kormánynak szakmailag, pénzügyileg és morálisan is el kell számolnia az egészségügyi reformmal - mondta Mikola István az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfőn újságíróknak annak kapcsán, hogy az Országgyűlés dönt az egészségbiztosításról szóló törvény jelentős részének hatályon kívül helyezéséről. Az MSZP határozottan kiáll az egészségbiztosítási rendszer korszerűsítésének szükségessége és folytatása mellett.

BAMA

Mikola István hangsúlyozta, súlyos örökség, ami a szavazás után feldolgozásra vár, elérkezett az elszámolás ideje az egészségügyben. Szerinte a kormánynak, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek  szakmailag el kell számolnia az egészségügyi reformmal, ki kell értékelni és le kell zárni ezt a Fidesz által ámokfutásnak értékelt  lépéssorozatot. A fideszes politikus úgy vélte: pénzügyileg is el kell számolni, hiszen az adófizetők pénzét költötték el "erre a tévútra", valamint morálisan is mérleget kell vonni, mert nagyon sok ember vesztette el gyógyulási esélyét, sokan szorultak ki az egészségügyi ellátásból és többen öngyilkosok is lettek, éppen az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása kapcsán.

Mint mondta, várják, hogy a hatalom képviselői elszámoljanak, és utána elkezdődhet egy szakmai előkészítés arról, hogy hogyan tovább magyar egészségügyben. Megjegyezte: érdekes lesz, hogy azok a szocialista képviselők, akik korábban igent mondtak a pénztártörvényre, az elvetésre is igent mondanak. Súlyos meghasonlás, de ezt nekik kell elrendezniük magukban - tette hozzá. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja nem a változatlanságban, hanem a jó irányú változásokban érdekelt. Határozottan kiállunk az egészségbiztosítási rendszer korszerűsítésének szükségessége és folytatása mellett - fogalmazott a politikus.

Mint kifejtette, az MSZP meggyőződése és céljai nem változtak, a körülmények azonban igen, a szocialista képviselők ezért szavazzák meg a pénztártörvény egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. Lendvai Ildikó hozzátette: a szocialista párt továbbra is arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátást javítsa, de az új körülmények között erre más utakat keres. Közlése szerint továbbra is olyan egészségbiztosítási rendszer kialakítását tűzték ki célul, amely a nemzeti kockázatközösségen alapul, amelyben érvényre jut a szolidaritás és a biztosítás elve, és amelyben minden biztosított személy azonos minőségű, az egészséget megőrző vagy helyreállító egészségügyi szolgáltatásra jogosult.
MTI

Ezek is érdekelhetik