Hírek

2008.05.22. 18:30

Éger: meg kell erősíteni az OEP-et, és a megyei pénztárakat

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) üdvözli, hogy hatályon kívül helyezték az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt – mondta a fórum csütörtöki ülése után Éger István levezető elnök.

Sz. B.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke azonban ennyivel nem elégedne meg: szerinte ugyanis nem elegendő csak a törvény hatályon kívül helyezése, a biztosítási rendszerhez szorosan kapcsolódó jogszabályokat is vissza kell vonni.

Éger beszélt a kerekasztal által kidolgozott cselekvési tervről is, amelynek legfontosabb pontjai: mérleget kell készíteni az ágazat elmúlt két évéről, meg kell erősíteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és a megyei pénztárakat, és a parlamentben létre kell hozni egy társadalombiztosítási állandó bizottságot. A NEK felszólítja a döntéshozókat: sürgősen tegyenek valamit az egészségügyi ágazatban kialakult munkaerőhiány orvoslására.

Mindezeken túl sérelmezik, hogy az Egészségügyi Minisztérium honlapján még mindig olvasható Az egészségügyi reform két éve című dokumentum, melyben az elmúlt két év eredményeit ecsetelik. A közléssel ellentétben, az elmúlt két évben nem eredmények, hanem károk keletkeztek – jelentette ki Éger István.

Sólyom júliusban dönthet

Nyár közepén tűzheti ki az egészségbiztosítási törvény visszavonásáról szóló népszavazás időpontját Sólyom László köztársasági elnök. Az Albert-házaspár által kezdeményezett referendum legvalószínűbb időpontja a Népszava szerint szeptember 7-e, vagy 14-e lehet, ha az államfő tartja magát ahhoz a gyakorlathoz, hogy a választási, illetve a népszavazási időpontokat a lehető legkorábbra tűzi ki. A népszavazási kezdeményezést tegnap a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!