Hírek

2008.05.09. 08:23

Csődközelben a települések kétharmada

Az önkormányzatok kétharmada pengeélen táncol, hitelekkel és kötvények kibocsátásával harcolnak a működési források biztosításáért

Magyar Nemzet

Az önkormányzatok kétharmada pengeélen táncol, hitelekkel és kötvények kibocsátásával harcolnak a működési források biztosításáért – mondta el a Magyar Nemzetnek Vígvári András, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanácsosa.

A közgazdász szerint mára csaknem kétezer település sodródott a csőd szélére. Közölte, úgy látja, az önkormányzatok hitelfelvételének és kötvénykibocsátásának túl nagy a kockázata, mivel a felvett kölcsönök jó részét nem fejlesztésre, hanem a mindennapi fenntartási kiadásokra fordítják, vagyis könnyen ördögi körbe kerülhetnek.

Az ÁSZ megállapítása szerint jelenleg több mint 700 milliárd forintra rúg a szektor teljes hitelállománya, s ebben nem szerepelnek a részben önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezetek tartozásai.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy az idei évre a Pénzügyminisztérium az egész államháztartásra 1.087 milliárd forintnyi hiánnyal számolt – az önkormányzatok nélkül.

Ezek is érdekelhetik