Hírek

2008.05.31. 10:43

Csernobil : az emberi hiba múzeuma

A csernobili tiltott zóna kulturális örökségét bemutató múzeum megnyitását tervezi idén az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma – írja az MTI.

BAMA

A tárlat megnyitásához már meglehetősen érdekes anyag gyűlt össze, így jelenleg annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy a múzeum mind a tiltott övezetben, mind Kijevben működhessen - közölte Volodimir Sandra, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere kijevi sajtókonferenciáján. A tervvel kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy az irányítása alá tartozó minisztérium felel a kulturális örökség megőrzéséért, beleértve a katasztrófák helyszíneit is.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: ahhoz, hogy a csernobili tiltott zónát szervezett keretek közt turisták is felkereshessék, még nagy munkát kell elvégezni, mivel a dolognak léteznek bizonyos kockázatai. Egyebek mellett biztonságos útvonalakat kell kijelölni, a kirándulást szervező utazási irodának pedig alaposan meg kell terveznie az utaztatást, annak tudatában, hogy teljes egészében felel a vendégeiért - tette hozzá. Mint mondta, az ilyen kirándulásokhoz speciális utasítást is ki kell dolgozni. Az embereknek fel kell keresniük a Csernobil körülihez hasonló övezeteket, mert azok az "emberi hiba mementói" - hangoztatta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik