Hírek

2008.05.15. 21:30

A számunkra láthatatlant is látja

Az ausztráliai Nagy Korallzátonynál élő sáskarák a többi állat számára láthatatlan világot képes érzékelni – mutatta ki Dr. Sonja Kleinlogel svájci tengerbiológus, és Andrew White ausztrál kvantumfizikus.

BAMA

A professzorok vizsgálatai kimutatták: a garnélarák-faj nemcsak az ultraibolyától az infravörösig terjedő színeket látja, de optimális polarizáció látása van – írja a hirado.hu, a ScienceDaily tudományos magazin alapján. Ezzel az első olyan állat ezzel a képességgel, melyet az emberiség is csak az utóbbi évtizedben, a gyors számítógépes technológia felhasználásával ért el. White azt állítja, az állat többszínű, két szemét egymástól függetlenül tudja mozgatni, a világot 11 vagy 12 alapszínben látja, és most az is kiderült, hogy ez a faj a számunkra láthatatlan világot is látja.

A legtöbb állat meg tudja állapítani, hogy egy fényhullámban milyen gyorsan oszcillál egy elektromos mező, melyet színként érzékelünk. (A kék fény gyorsabban oszcillál, mint a zöld, mely gyorsabb a vörösnél). Az oszcilláció iránya, az úgynevezett polarizáció. Számos állat - a törpepapagájtól a hangyákig - rendelkezik valamiféle polarizáció látással. Az ötvenes évek óta az állatoknál kimutatták, hogy lineáris polarizáció látást alkalmaznak navigációra, zsákmányszerzésre, a vadászok elkerülésére és szaporodásra. A polarizáció látás általában igen korlátozott. Legegyszerűbb formájában a polarizáció különböző irányai tűnnek fel világosabb vagy sötétebb foltokként, ezt egyszerűen le lehet ellenőrizni, ha a tiszta égboltra nézünk fel polarizációs napszemüvegben. Ám a polarizáció ennél finomabb is lehet: a fény elektromos mezeje előre és hátra is oszcillálhat egy vonalban, vagy körbe-körbe, esetleg a kettő között.

A két kutató most kimutatta, hogy a sáskarák - Gonodactylus smithii - két szeme szimultán módon méri fel a négy lineáris és a két kör alakú polarizációt, ezzel lehetővé válik számukra, hogy megállapítsák az oszcilláció irányát, illetve, hogy a fény maga mennyire polarizált. "Ez rendkívül hasznos, mivel a természetes fény az erősen polariztálttól - mint a hó vagy víz ragyogása - a nem polarizáltig - mint a napfény - terjedhet. A polarizációban bekövetkező bármilyen változás azonnal elárulja az állatnak, hogy valami történik környezetében" - mondja White. A Queenslandi Egyetem csapat nemrégiben talált egy rokon fajt, ahol a hímek testükkel verik vissza a cirkuláris polarizációt. A kutatók azt feltételezték, hogy az ilyen típusú polarizációt az állatok szexuális jeladásra használják. White ezzel nem ért egyet. Szerinte nem erről szólhat a történet. Ugyanazon struktúrákat találtuk meg a hímek és nőstények szemében is, és egyikük sem visel cirkuláris polarizációs jelzéseket testén. Mindegyik szem méri a hat polarizációs komponenst, melyek szükségesek az optimális polarizáció látáshoz. Valójában a kísérlet során alkalmazott fizika ugyanazon fizika, melyet a kvantumszámításoknál használunk az információ optimális tárolása érdekében".


Kleinlogel hozzátette, a rák képessége egyedülálló, hiszen szimultán módon képes a lineáris és a cirkuláris polarizáció felmérésére. "Mivel a természetben rendkívül ritka, így nem sok értelme lenne csak a kör alakú polarizáció érzékelésének. Még az egyes rákok testéről visszaverődő polarizált fény is csak gyengén cirkuláris, gyakran több benne a lineáris polarizáció". "Szerintünk a cirkuláris polarizációt a rákok nem szexuális jelzésként használják. Sokkal több értelme van annak, hogy a sáskarákok azért fejlesztettek ki mind lineáris, mind cirkuláris polarizációs receptorokat, hogy azok együttműködésével bármilyen apró polarizációs változást érzékeljenek". White szerint a rákok által fogyasztott némelyik zsákmányállat áttetsző, és igen nehezen érzékelhető a tengervízben, kivéve, ha tele van testük polarizáló cukrokkal, melyek a kutató gyanúja szerint a rákok számára karácsonyfaként világítanak fel.

Ezek is érdekelhetik