Hírek

2008.05.10. 06:05

A Reformáció Emlékparkját avatják fel pünkösd hétfőn

A Reformáció Emlékparkját hozta létre közösen a budapesti Erzsébetváros Önkormányzata a helyi protestáns gyülekezettel együttműködve.

R. V.

A főváros VII. kerületében minden vallás képviselteti magát – mondta el Hajmási Zsuzsa, az önkormányzat sajtószóvivője. A létesítménynek, amely a vallások békés egymás mellett élésének példája, még tavaly rakták le az alapkövét. Egy évvel ezelőtt ünnepelték ugyanis a protestantizmus születésének 490 évfordulóját. Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki a Wittenbergi vártemplom kapujára híres 95 pontját, amelyekkel a kereszténység megreformálását sürgette. Az emlékparkot, amelyet a Bajza utca és a Városligeti fasor találkozásánál fekvő, egykor lepusztult telken alakítottak ki, pünkösd hétfőn, délelőtt 10 órakor nyitják meg ünnepélyesen. Lesznek játszótéri fogalalkozások, korongozás, kézműveskedés, térzene, bábelőadás és bográcsételek. A Márkus Színház délután 14 órakor Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét mutatja be.

Délután felavatják Lestyán Goda János munkáját, a Reformáció Emlékművét, amit szabadtéri istentisztelet és szoborszentelés követ. A délutáni programok között Márk evangéliumának szabadtéri előadása szerepel. Készülnek protestáns egyházzenei koncerttel, filmvetítéssel, és a nap végén pünkösdi táncházzal is.

Ezek is érdekelhetik