Hírek

2008.04.21. 14:12

Vizsgálódik az izraeli hadsereg a Reuters-operatőr halála ügyében

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indított a Reuters hírügynökség operatőrének múlt heti halála ügyében.

BAMA

A vizsgálódás célja, hogy kiderítsék, miért nyitott tüzet a héten az egyik izraeli harckocsi, az újságíró és öt másik palesztin halálát okozva. Négy nappal azután, hogy a 23 éves Fadel Sanaát találat érte, a Reuters hírügynökség közel-keleti ügyvezető igazgatója köszönetet mondott a vizsgálatot sürgető kérésére adott válaszért. Mark Thompson közölte: „Üdvözöljük a vizsgálatot, és felszólítjuk az izraeli hadsereget, hogy a lehető leggyorsabban közölje velünk az eredményt”. A hírügynökség tudósítása szerint a 23 éves Fadel Sanaa múlt szerdán a Gázai övezetben kiszállt TV feliratú gépkocsijából, hogy lefilmezzen egy tőle több száz méterre lévő harckocsit, amely részt vett a gázai övezeti műveletekben. A halál előtt néhány másodperccel készített felvételen látni, amint a harckocsi tüzet nyit.
 
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet vasárnapi közleményében kétségbe vonja az izraeli katonák eljárását, szerintük az izraeli katonák a lövés előtt nem győződtek meg, hogy katonai célpontot vesznek-e célba és vannak arra utaló jelek, hogy az újságírókat célozták meg. A közlemény szerint nem volt palesztin harci tevékenység a térségben az incidens idején.

Izraeli katonák a Gázai övezet északi részébe behatolva lelőttek egy Hamász-fegyverest hétfő reggel - közölték az övezetet uraló iszlamista mozgalom képviselői és kórházi források. A hadsereg szóvivője szerint az izraeliek két, rájuk támadó fegyveresre nyitottak tüzet Bét-Hanún körzetében, s az egyik fegyveres meghalt. Palesztin kórházi forrás szerint harckocsi lövedéke találta el. A katonák őrizetbe vettek több mint harminc palesztint kihallgatás céljából, majd visszavonultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!