Hírek

2008.04.29. 15:33

Szűcs Erika: jobb szolgáltatást a hátrányos térségekben!

Jobb szociális ellátást szeretne a hátrányos helyzetű térségekben élők számára a szakminiszter-jelölt, akit az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottsága hallgatott meg kedden Budapesten.

BAMA

Szűcs Erika kinevezését támogatásáról biztosította a testület többsége, köztük a liberális képviselők. A szociális és munkaügyi tárca vezetésére jelölt politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen ezekben az egyébként is hátrányos helyzetű térségekben kevesebb a szociális szolgáltatás és a szakember. "Ahol a legnagyobb a szükség, sajnos ott gyenge az ellátórendszer. Ahol kevésbé van szükség, ott van jobban feltuningolva ez a rendszer" - fogalmazott a szakember, aki meghallgatásán kerülte a politikai jellegű vitákat.

Soltész Miklós (KDNP) a Fidesz-KDNP-frakció nevében azt mondta: mivel Gyurcsány Ferenc kormányfő politikai döntést hozott, nem  kívánnak szakmai vitát indítani. Az ellenzéki képviselő pénzkidobásnak nevezte az új államtitkári poszt létrehozását. Szűcs Erika válaszul reményét fejezte ki, hogy együtt tud majd dolgozni az ellenzékkel is. Közölte: ahogy korábban Miskolc szociális alpolgármestereként, miniszterként is a "jó  kezdeményezéseket" kívánja támogatni.

A jelölt szólt arról is: úgy látja, hogy a szociális pénzbeli ellátásoknál, így például a családtámogatásban, a  közgyógyellátásban, az állástalanok támogatásában, vagy a  gázártámogatásban a közeljövőben "rendszerszerű beavatkozásokra"  nincs szükség. Úgy vélte azonban, növelni kell a szociális ellátórendszer hatékonyságát. Szűcs Erikát az immár ellenzéki szabad demokrata Béki Gabriella arról kérdezte, hol lát a "jóléti rendszerben" megtakarítási lehetőséget. A jelölt szerint "komoly indok" kellene ahhoz, hogy változtassanak a jelenlegi rendszeren. Mint mondta, a szükségleteket jobban követő, a lakosság által jól elérhető szociális szolgáltatásokban látja a megoldást, nem pedig a támogatások csökkentésben.

A miniszterjelölt több, kényesnek mondott kérdésben is újszerű véleményt fogalmazott meg. Így például úgy vélte, a "szociális segélyért munkát" elképzelés mögött valójában egy olyan társadalmi vélekedés is áll, amely nem fogad el bizonyos életstratégiát, vagy  magatartást. Ezért, mint mondta, azon lesz, hogy kiderüljön, milyen társadalmi megítélés van e vélekedés mögött. Hasonlóan összetett kérdésnek mondta a hajléktalanság ügyét is.  Közölte: érthetőnek tartja, hogy a polgároknak nem tetszik, ha a belvárosokban folyamatosan kéregetőkkel találkoznak. Véleménye szerint azonban "nem kitiltani kell" az otthontalanokat, hanem olyan  tevékenységet találni a számukra, ami megoldhatja a helyzetüket. Szűcs Erika példaként saját gyakorlatát említette – mint mondta, ő fizet azoknak a hajléktalanoknak, akik távollétében vigyáznak  parkoló autója épségére.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!