Hírek

2008.04.14. 13:14

Százezrek ivóvíz nélkül Kínában

Alig ötödére csökkent a lehullott csapadék mennyisége Kína északkeleti Liaoning tartományában az év első három hónapjában a tavalyi első negyedévhez képest. A szárazság miatt csaknem 700 ezer ember maradt a környéken ivóvíz nélkül.

BAMA

A helyzetet súlyosbítja, hogy Liaoning az ázsiai ország egyik legnagyobb gabonatermelő vidéke, s bár a jövő héten kellene megkezdeni a kukorica és a rizs vetését, az év első három hónapjában mindössze 20 milliméter csapadék hullott. Kiszáradt 66 víztározó is, s a kínai vízügyi hatóságok szerint a mostani aszály az elmúlt évtizedek legsúlyosabb szárazsága. Felmérések szerint a csapadékhiány 19,4 millió hektárnyi termőterületet érintett országszerte, s várhatóan április sem hoz jelentősebb mennyiségű esőt. A szárazságok és az árvizek egyébként állandó gondot jelentenek Kínában, s a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés következtében súlyosbodnak a szélsőséges időjárási események, beleértve a szárazságot. Külön probléma továbbá, hogy az egy főre eső vízkészletek messze a nemzetközi átlag alatt vannak.

Évente Kínában mintegy 30 millió vidéki és 20 millió városi lakost érint az ivóvízhiány annak ellenére, hogy a kormányzat hatalmas beruházásokkal igyekszik orvosolni a gondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!