Hírek

2008.04.20. 15:17

Radioaktív anyagot jelzett a sugárkapu Biharkeresztesnél

Rádium 226-os izotópot rejtő dobozra jelzett be a biharkeresztesi határátkelő sugárkapuja, annyit már tudni, hogy a kibocsátott alfa- és gammasugárzás a dobozában nagyrészt elnyelődik, két méterről már gyenge a jel, így a vele kapcsolatba kerülők nem voltak veszélyben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vasárnap az MTI-vel.

BAMA

A sugáregészségügy speciális készenléti járműve és ügyeletese kora délután Biharkeresztesre indult, és várhatóan öt óra után tudnak majd a szakemberek választ adni arra, hogy milyen mennyiségű, milyen veszélyességű anyagot rejt a doboz - közölte az ÁNTSZ. A tájékoztatás szerint egy család Romániából Németországba tartott, a belépésnél a kocsi csomagtartójától egy méterre jelzett a sugárkapu. Az autót félreállították, a szolgálatban lévő határőr sugárzásmérő-műszerrel azonnal körbemérte a járművet, s így került elő a csomagtartóból az a doboz, mely a felirat tanúsága szerint 1927-es eredetű, és rádium 226-os izotópot rejt.

A család elmondása szerint a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek vinni.  A kis mennyiségű alfa- és gammasugárzást kibocsátó dobozt a szabályoknak megfelelően azonnal elvették, biztonságos helyiségben elhelyezték, és a határőrség értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet, és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatot (OSKSZ).


Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint pénteken Murakeresztúron is jelzett a sugárkapu. Az OSKSZ ügyeletese arról számolt be, hogy a murakeresztúri vámhivatal kirendeltségén a telepített vasúti sugárkapu sugárforrást jelzett egy Horvátországból belépő tehervonat egyik vagonja áthaladásakor. A vonatot - amelynek rakománya 56 tonna  kerámia járólap volt, úti célja pedig Románia – megállították és kézi műszerrel végigmérték. Mivel a mért értékek az egészségre nem jelentettek veszélyt ezért a szállítmányt tovább engedték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!