Hírek

2008.04.13. 10:58

Már hat ember van őrizetben a MÁV ÁBE ügye miatt

Már hat ember van őrizetben a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) sikkasztási ügye miatt - tájékoztatta Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség szóvivője szombaton az MTI-t.

BAMA

Mint mondta, előzetes letartóztatásukról a bíróság dönt. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a pénzügyőrök által őrizetbe vett emberek között van Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója. A többiekkel kapcsolatban Sipos Jenő csak annyit mondott, ők "közreműködtek" az ügyben, a szerepüket pedig most tisztázzák. Az MTV Híradója úgy tudja, az elnök-vezérigazgató egyik családtagját is őrizetbe vették.

A gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét. A VPOP különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz. A PSZÁF pénteken felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE-hez a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP elindította a nyomozást. A kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.

A felügyelet múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását. A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE az állományra vetítve nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A határozat szerint az egyesület a tartalékhiány megszüntetésére nem tudott elfogadható pénzügyi tervet bemutatni. A PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését is.

Az egyesület első reakcióként tagadta, hogy a határozatot átvették volna, amely így szerintük jogilag nem is létezik. Kiss Bálint, a MÁV ÁBE elnök-vezérigazgatója szerint az egyesület nem tartalékhiányos. Az egyesület első embere az MTI-nek szerdán még azt mondta, hogy nyolc befektető is megkereste, akik tulajdonrészt vásárolnának egy olyan új cégben, amely átvenné az egyesület állományát.

A PSZÁF szerint azonban az állományt a tartalék rendezése előtt nem lehet átruházni, ez vonatkozik arra az esetre is, ha azt az egyesület akarja új társaságba vinni.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!