Hírek

2008.04.21. 16:24

Lelőttek egy grúz gépet az oroszok?

A grúz légierő parancsnoka hétfőn beszámolt arról, hogy az orosz hadsereg egyik MiG-29-ese vasárnap lelőtt egy pilóta nélküli grúz felderítő gépet, s az esetről bizonyítékaik vannak. Az oroszok cáfolják a hírt.

BAMA

David Nairasvili ezredes szerint hazája légterében érte találat a felderítő repülőgépet, s törvénytelen, hogy a Grúzia fölött orosz MiG-29-es tartózkodjon. A grúz vádakat az orosz légierő egyik szóvivője képtelenségnek nevezte, mondván mit keresne egy orosz vadászgép Grúzia fölött. Tbiliszi válaszul közölte, hogy műszaki bizonyítékok állnak rendelkezésükre a támadásról, s bemutattak egy videofelvételt, amelyet állításuk szerint a kémrepülőgépen elhelyezett kamera rögzített. A képek szerint a vadászgép egy rakétát lőtt ki a kémrepülőgépre, majd pár másodperc múlva megszakadt a felvétel. A felvétel alapján azonban nem állapítható meg, hogy milyen felségjelzést viselt a támadó gép. Nairasvili azonban tudni véli, hogy egy MiG-29-es jellegzetes kettős törzsű alakja látható a kockákon, s mivel ilyen típusú vadászgépe sem Abháziának, sem Grúziának nincs, a támadó csak Oroszország felől érkezhetett. A gépet a Grúziából a kilencvenes években egyoldalúan kiszakadt abház terület közelében lőtték le, s az abházok azt állították légvédelmük semlegesítette a kémrepülőt.

Abházia, a Fekete-tenger partján húzódó földsáv önállóságát eddig egyetlen ország sem ismerte el, de Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég utasítást adott kormányának az "együttműködésre" az abház hatóságokkal, főként gazdasági téren, kiváltva Tbiliszi és a Nyugat aggodalmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!