Hírek

2008.04.22. 12:05

Legyen egyszerűbb az örökbefogadás!

Ötpárti tárgyalásokat kezdeményez Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő az örökbefogadás egyszerűbbé és gyorsabbá tétele érdekében. Ezt maguk a kezdeményezők jelentették be kedden, budapesti sajtótájékoztatójukon.

BAMA

Ha a tárgyalások eredményesek lesznek, akkor májusban az Országgyűlés elé kerülhet az erről szóló javaslatcsomag - mondta Szili Katalin, miután megnyitotta az örökbefogadás folyamatának egyszerűbbé és átláthatóbbá tétele címmel rendezett budapesti konferenciát. Mint közölte, elhatározás született a pártok országgyűlési frakciói között arról, hogy közösen kezdeményeznek párbeszédet civilekkel, önkormányzatokkal és érdekképviseletekkel, és közösen tesznek javaslatot arra: milyen irányban módosítsák az örökbefogadás folyamatát szabályozó 1952-es törvényt.

A házelnök reményei szerint a jogszabályi változások lehetővé teszik majd, hogy a törvény hosszútávon működőképes legyen, valamint lehetőséget biztosítanak arra: a lehető legtöbb, szülő nélkül nevelkedő gyermek családra, illetve a lehető legtöbb, utód nélküli házaspár gyermekre találjon. Török Zsolt közölte: ha a törvényhozás elfogadja az országgyűlési határozati javaslatot, amelyet a képviselőcsoportok közösen nyújtanának be, akkor olyan jogszabály-módosítások születnek, amelyeknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az örökbefogadás folyamata.

Kérdésre válaszolva elmondta, a tervek szerint egyebek mellett módosítanák a polgári perrendtartásról szóló és a családjogi törvényt. Munkajogi szabályokon úgy változtatnának, hogy azoknak a pároknak, akik örökbefogadási folyamaton mennek keresztül "hasonló védettséget biztosítsanak", mint a kismamáknak. Konszenzust szeretnének kialakítani abban is, hogy azok, akik fogyatékossággal élő, vagy idősebb gyermeket fogadnak örökbe, valamilyen magasabb szintű támogatásban részesüljenek - tette hozzá Török Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!