Hírek

2008.04.18. 16:47

Jogtalan a VDSZSZ bérkövetelése?

Nem tekinthető jogszerűnek a vasutasok követelése, amely a MÁV Zrt.-nél további 1,1 százalékos bérfejlesztést céloz meg.

V. H.

Nem tekinthető jogszerűnek a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követelése, amely a MÁV Zrt.-nél további 1,1 százalékos bérfejlesztést céloz meg. Erről döntött a Munkaügyi Bíróság. A szakszervezet a megemelt inflációs várakozás miatt állt elő ezzel a pótlólagos igénnyel.

„A mostani - nem jogerős - bírósági döntés értelmében tehát a VDSZSZ fenti követelése ugyanúgy nem jogszerű, mint korábban a MÁV START Zrt.-nél tett 10 százalékos extra béremelési igény” – mondta Kavalecz Imre MÁV-sajtófőnök.

„Szerintünk pedig jogszerű” – reagált lapunknak Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke. „A bíróságnak elkerülte a figyelmét - folytatta Bárány -, hogy nincs bérmegállapodás a MÁV és a MÁV Gépészet Zrt, a MÁV Trakció Zrt., és a MÁV START Zrt. között az idei évre. Ehhez a kollektív szerződés minden pontját el kell fogadni. Így jogos a követelésünk sztrájkkal való kikényszerítése”.

Továbbra sem mondanak le a 6,9 százalékos béremelésen felül a további 10 százalékos bérfejlesztésről és a Cargo eladása miatt a nettó 250 ezer forintos pluszpénz kifizetéséről minden dolgozónak. A 38 vasúti mellékvonal bezárása ellen is tiltakoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!