Hírek

2008.04.07. 16:42

Harmadával is drágulhat a gáz a jövő januári piacnyitás miatt

A múlt heti 5,8 százalékos emelkedés után jövő év elejéig összesen akár 30-35 százalékkal drágulhat a lakossági gáz ára a magas világpiaci olajár, illetve a januári piacnyitás miatt – állítják az elemzők.

N. M.

A világpiaci ártól való függőség oka, hogy a magyar gázfelhasználás mintegy 80 százalékát külföldről vásárolt energiahordozóval fedezik. Mivel az árakat dollárban határozzák meg, az árfolyam alakulása is erősen hat a gázárra. A jövő január elsejei magyarországi gázpiaci nyitás tovább erősíti a nagymértékű drágulás esélyét, ugyanis attól az időponttól valóban a világpiaci árakhoz kell igazodnia a lakossági áraknak. A piacnyitásig az államnak vissza kell fizetnie a E.On Földgáz Trade felé a korábbi időszakban alacsonyan tartott árak miatt felgyülemlett 35 milliárd forintos tartozását.

A kormány a Magyar Energia Hivatal által indokoltnak tartottnál majdnem tíz százalékkal kisebb mértékben emelte a lakossági gáz árát politikai okokból, a márciusi népszavazás miatt. Mivel a kormány a piacnyitásig negyedévente dönt a hatósági gázárról, az év végéig még júliusban és októberben lehet emelkedésre számítani. Mindeközben a parlamentben ezen a héten bocsátják részletes vitára a gáztörvényt, amely a gázpiaci nyitás jogszabályi keretét adja meg. A gazdasági tárca által beterjesztett földgázellátásról szóló törvényjavaslat a villamosenergia-törvényhez hasonlóan bevezeti az egyetemes szolgáltatást, mint új intézményt, amely a lakossági fogyasztókat, valamint a 20 köbméter/óra alatti egyéb fogyasztókat védi. Számukra meghatározott minőségű és átlátható árú szolgáltatást biztosít a törvényjavaslat.

Az előterjesztéshez összesen 113 módosító indítvány érkezett, ezekről szavaznak a héten a honatyák. Elsősorban a fogyasztók védelmét szeretnék tovább erősíteni az előterjesztők, valamint a piaci erőfölénnyel való visszaélés lehetőségét minimálisra csökkenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!