Hírek

2008.04.15. 16:56

Hadüzenet az édességeket színezőknek

Tizenkét európai uniós tagország 42 egészségügyi, fogyasztóvédelmi, illetve szülőket tömörítő szervezete – köztük a magyarországi Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) – azzal a kéréssel folyamodott az EU egészségügyi biztosához, hogy függessze fel hat élelmiszerszínezék használatát.

BAMA

A brit Southampton Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya kimutatta, hogy egyes mesterséges élelmiszerszínezékek és a tartósítószernek minősülő nátrium-benzoát együttes fogyasztása összefüggésbe hozható az egyre gyakoribb gyermekkori hiperaktivitás, illetve hiperkinetikus zavar kialakulásával. Utóbbi a hiperaktivitás olyan formája, amikor a figyelemzavar, a túlzott mozgékonyság tanulási nehézségeket, viselkedési gondokat okoznak.

A kifogásolt színezőanyagok – E102 tartrazine, E104 kinolinsárga, E110 narancssárga S, E122 azorubin, E124 neukokcin, E129 allura vörös AC – főként a gyermekek által kedvelt édességekben fordulnak elő. Így megtalálhatóak egyebek között egyes gyümölcsjoghurtokban, fagylaltokban, cukorkákban, mint például a közkedvelt gumicukrokban, nyalókákban, pudingporokban – mondta el érdeklődésünkre Dömölki Lívia, az OFE vezető élelmiszer-szakértője. Hozzátette: egyes köhögés elleni szirupokban és gyermekeknek felírt antibiotikumokban is előfordulnak a káros színezőanyagok, amelyek allergiát is okozhatnak. Jó hír a kisgyermekeseknek, hogy a bébiételek nem tartalmaznak színezőanyagokat, s ugyanez elmondható a 100 százalékos gyümölcslevekről is.

A fogyasztóvédők szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség nem veszi eléggé komolyan a vészjelzéseket. A szervezet elismerte, hogy összefüggés lehet az említett színezékek és a gyermekek hiperaktivitásának erősödése között. Ennek ellenére úgy ítéli meg, hogy nem szükségesek intézkedések. A színezékanyagok betiltását szorgalmazók szerint ha az Európai Bizottság nem cselekszik, kockára teszi a fogyasztók egészségét.

Z. H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!