Hírek

2008.04.24. 18:23

Csomagol a sikerkovács

A márciusi népszavazási kudarc ellenére Horváth Ágnes sikersorozatnak látja az Egészségügyi Minisztérium élén töltött egy évét. A távozó SZDSZ-es tárcavezető csütörtökön felolvasta az eredménylistát.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Horváth Ágnes búcsúzóul csaknem fél órán át sorolta az egészségügyi reform elmúlt két évének sikereit - fotó: Kallus György
[/caption]Bár az Egészségügyi Minisztériumban már javában tart a tárcaátadás előkészítése, az április 30-ig még hivatalban lévő Horváth Ágnes SZDSZ-es miniszter mintegy búcsúzóul csütörtökön csaknem fél órán át sorolta az egészségügyi reform elmúlt két évének sikereit. „Legfontosabb, hogy hosszú idő után többlete van az Egészségbiztosítási Alapnak. Tavaly tavasszal elindult a jogviszony ellenőrzése, és elértük, hogy mindenki mögött legyen járulékfizetés” – említette elsőként Horváth Ágnes. Rögtön ezután arról beszélt, hogy a gyártók közötti árversenynek köszönhetően tavaly összesen  2500 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 23 százalékkal, amely szerinte kedvező a betegeknek. Ugyanakkor a sikerek közé sorolta azt is, hogy a kórházi struktúra átvilágításával egyúttal a kórházi ágyak számát is csökkentették.

„Keveset beszélünk róla, pedig pont a vidékieknek jelent lényeges könnyebbséget a patikaliberalizáció. 207 új patika alakult az országban, és gyógyszertáron kívül is lehet gyógyszert venni” – mondta a miniszter. Horváth Ágnes jó lépésnek tartotta még a mentés és betegszállítás

Miniszter lesz az OEP-vezető?

Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap felhatalmazta Székely Tamást, az OEP főigazgatóját – Horváth Ágnes lehetséges utódját –, hogy jövő kedden írja alá az orvosi szervezetekkel előkészített megállapodást. „Gyökeres változás állt be a kormány álláspontjában, már nem kérdés, hogy a vizitdíjat pótolni kell és az sem, hogy ezt biztosítani fogják” – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Így a háziorvosok nem bontják fel szerződéseiket.

szétválasztását, az  Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását, a kórházak minőségi mutatóinak és várólistáinak nyilvánosságát, a kórházi étkeztetés javítását, és a széfprogramot. A kudarcokról sokkal rövidebben szólt. „Nem tudom, mi lesz a sorsa az egészségbiztosítási törvénynek. Jelenleg hatályban van, ezért végre kell hajtani. A 22 új pénztár megalapítása is már megtörtént március 28-án, nem lehet felfüggeszteni a folyamatot” – magyarázta.

Ezzel kapcsolatban a Fidesz tegnap arra kérte Veres János pénzügyminisztert, keresse meg a módját annak, hogy ne kelljen kifizetni a kinevezett 22 egészségpénztár vezetőjének a havi mintegy egymillió forintos fizetést, és a kinevezettek önként távozzanak posztjukról. „Teljesen megalapozatlan, galád dolog, hogy a szűk klientúra számára értelmetlen, felesleges munkára fizet ki a kormány ennyi pénzt” – szögezte le Pesti Imre. A fideszes szakpolitikus emlékeztetett: a március 9-i népszavazáson elutasították az egész egészségügyi reformot. A pénzügyi tárca reagálásában kiemelte: a pénztárak vezetőinek fizetése nem egymillió forint – annak harmadát sem éri el –, továbbá a tisztségviselők bármikor visszahívhatók.

Fidesz: Mégis van pénz?

„A népszavazás után a kormány kampánya hamis és hazug volt. Most kiderült, mégis van pénz a háziorvosoknak” – mondta Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője emlékeztetett: ők már korábban világossá tették, hogy van pénz, csak a kormány nem arra fordítja, amire kellene. Ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte azt, hogy heteken, hónapokon keresztül semmibe vették a teljes egészségügyi szakmát, a háziorvosokat. Leszögezte: állami kötelesség fenntartani az egészségügyi rendszert, megszervezni az orvosi ellátást, fenntartani az intézményeket, s a finanszírozást biztosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!