Hírek

2008.04.14. 16:57

Betiltanák a dohányhirdetéseket

Végre törvényben tiltanák a kéretlen reklámleveleket és a dohánytermékek reklámjait

N. M.

Fellélegezhetnek a postaládák, ugyanis megtiltanák a cégeknek, hogy kéretlenül címzett reklámkiadványokat, hirdetési leveleket küldözgessenek. Az új reklámtörvény – amelynek tervezetét tegnap terjesztette a parlament elé Kákosy Csaba gazdasági miniszter – teljesen betiltaná a kéretlen reklámlevelek küldését. Hasonló anyagokkal csak akkor lehetne megkeresni a magánszemélyeket, ha ők ezt előzetesen írásban engedélyezték. A nyilatkozókról a reklámozó, s reklámszolgáltató, valamint a reklám közzétevője nyilvántartást kötelesek vezetni. Az érintett magánszemély bármikor, ingyen visszavonhatja a hozzájárulását.

„A szigorítás csak a címzett reklámanyagokra vonatkozik. Így egyszerű, nem névre szóló szórólapokat, prospektusokat továbbra is bárki találhat majd a levelesládájában, vagy az autója szélvédőjén” – magyarázta érdeklődésünkre Hivatal Péter, a Direkt Marketing Szövetség elnöke. A címzett hirdetési anyagoknál is vannak kivételek a tilalom alól. Az első levelet elküldhetik a hirdetők, ha a címet a lakcímnyilvántartóból, vagy a telefonkönyvből szerezték meg. Közölniük kell azonban, hogyan lehet lemondani a levelet. Továbbra is számíthatnak hasonló reklámokra azok, akik valamilyen termék nyereményjátékán megadták az adataikat.
Dohányboltokban, szaküzletekben tartalmi és méretbeli korlátozás nélkül lehet cigihirdetéseket elhelyezni. Más üzletekben csak a dohányáru megnevezését, fotóját és a gyártó nevét lehet elhelyezni, azokat is elkülönített helyen.

Az óvódákban, iskolákban, középiskolákban és kollégiumokban csak az egészséges életmódra és a környezet védelmére nevelő, vagy kultúrával és oktatással kampányokat lehet oktatási intézményekben tartani – mondta lapunknak Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség főtitkára. 
Az új reklámtörvény ezek mellett tiltaná az abortusz hirdetését, illetve a kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben a temetkezési szolgáltatások reklámját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!