Hírek

2008.04.10. 14:37

Az eddigi legkisebb exobolygót találták meg

Új módszerrel az eddigi legkisebb exobolygót - vagyis idegen naprendszerben keringő planétát - fedezték fel csillagászok. A GJ 436T tömege mindössze ötszöröse a Földének, míg az eddig megtalált 300 exobolygó többsége Jupiter-Szaturnusz méretű volt, vagyis 2-300-szoros földtömegű.

BAMA

Az exobolygó felfedezésének eddigi legcélravezetőbb módszere az volt, hogy a kutatók megvizsgálták, a feltételezett égitest milyen hatással van az anyagcsillag mozgására. Az elmozdulásokból pedig már következtetni lehetett a bolygó méretére, tömegére és pályaadataira. Ignasi Ribas és munkatársai új eljárással kezdtek el kísérletezni. Olyan csillag környezetét vették célba, ahol korábban már kimutatták más bolygók létét, és immár ezeknek az égitesteknek a perturbációit, vagyis keringési rendellenességeit vizsgálták, amelyeket csakis egy közelükben lévő másik, de kisebb bolygó gravitációs hatása válthatott ki. Így bukkantak a GJ 436T kódjellel ellátott égitesthez, amely harminc fényévre van tőlünk, és tömege mindössze ötszöröse a Földének.

A bolygón kizárt a földihez hasonló élet. Azt ugyan a felfedezők nem közölték, milyen messze kering az exobolygó napjától, de mindössze 5 nap alatt kerüli meg az anyagcsillagot – a Földnek ehhez egy évre van szüksége -, így vélhetőleg rendkívüli forróság uralkodik a planéta felszínén. Saját tengelye körül pedig 4 nap alatt fordul meg a GJ 436T, ugyanezt a Föld 24 óra alatt teszi meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!