Hírek

2008.04.25. 17:15

Az általános iskolában célszerű pályára állítani a fiatalokat

Jelenleg az építő– és a faiparban van a legnagyobb munkaerőhiány – hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szakképzési Tanácsadó Testületének (SZKTT) háttérbeszélgetésén, ahol a fő téma a hazai szakképzés javítása volt.

V. H.

Az ülésen résztvevő szakemberek véleménye szerint már általános iskolában fel kell készíteni a pedagógusokat és a szülőket arra, hogy szakszerű tanácsot tudjanak adni a végzős tanulóknak. „Az iskolákban ki kellene jelölni egy felelőst, aki a napi gazdasági információkat begyűjtve tájékoztatni tudja a pedagógusokat és a szülőket az aktuális munkaerőpiaci helyzetről. Az egyéni vágyaknak, adottságoknak és a lehetőségeknek kell összhangban lenniük ahhoz, hogy valaki sikeres emberré válhasson” – hangsúlyozta Berki Éva, az SZKTT elnöke.
 
Weinper Mária, a tanácsadó testület tagja szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok nem rendelkeznek elegendő információval az aktuális hazai szakképzési kínálatról. Hiányzik az egységes pályaorientációs tanácsadási rendszer Magyarországon. „Létre kell hozni egy olyan pályainformációs központot – javasolja Weinper Mária –, amely kapcsolatban van a vállalatokkal, illetve a fejlesztési ügynökségekkel. Így az ott dolgozó szakemberek a befolyó információk feldolgozásával naprakész adatokkal szolgálhatnának a hazai szakmahiányokról. Ennek köszönhetően a diákok nem esnének már bele a középiskolában abba a hibába, hogy rossz pályára lépnek”. A szakemberek szerint a felnőttképzés is beletartozik, melyben szintén vannak megoldásra váró feladatok.

V. H. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!