Hírek

2008.04.29. 12:54

Az államfő szerdán mutatja be jelöltjét

Sólyom László köztársasági elnök szerdán mutatja be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére a parlamenti pártok frakcióvezetőinek – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden az MTI-t.

BAMA

A köztársasági elnök szerdán öt órára várja a pártok frakcióvezetőit, hogy bemutassa a jelöltet a Sándor-palotában. Sajtóinformációk szerint a jelölt Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság 1991-2007 közötti magyar bírája. A köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott február első napjaiban. Később napvilágra került információk szerint a találkozón Sólyom László közölte a főbíróval: más jelöltet keres a posztjára.

Ezután az államfő találkozott az öt ítélőtábla elnökével, majd a múlt héten fogadta a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság elnökét is. Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője a találkozók előtt a távirati irodának azt mondta: a tárgyalásokon nem konkrét  jelöltek, hanem a bírói szervezettel kapcsolatos aktuális kérdések  kerülnek szóba. Az államfő a szakmai és civil körök véleményét korábban is  kikérte a jelöléseket megelőzően, és a jövőben is így jár el - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves megbízatása idén június 24-én jár le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel. A Heti Világgazdaság február végi számában arról írt, hogy a  lehetséges új jelölt, az 55 éves Baka András, a strasbourgi emberi  jogi bíróság 1991-2007 közötti magyar bírája. Baka András az első  szabad választások után tagja volt az MDF parlamenti frakciójának, a  pártba viszont nem lépett be.

A hetilap arra is felhívta a figyelmet, hogy az új hazai főbíró  személye körüli vita szinte intézményesen be van kódolva a jelölési procedúrába. A potenciális LB-elnök alkalmasságáról ugyanis a  parlamenti voksolás előtt annak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell majd véleményt mondania, amelyet a még hivatalban  lévő, ám hamarosan távozni kényszerülő aktuális LB-elnök vezet.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!