Hírek

2008.04.29. 20:20

A kormány tudománypolitikája a kutatási és innovációs eseti bizottság ülésén

Legyen egy önálló kormánytag, aki a tudománypolitikával foglalkozik, mégpedig a kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, erősödjön a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) kormányzati szerepe és jöjjön létre egy olyan kormányzati kabinet, amely a kutatás- és gazdaságfejlesztés kérdéseit más ágazatpolitikákkal összehangolja - erről Kiss Péter kancelláriaminiszter beszélt kedden az Országgyűlés kutatási és innovációs eseti bizottságának ülésén.

BAMA

A bizottság az egységes tudomány- és innovációpolitikai irányítási rendszer kialakítására kidolgozott alternatív javaslatok áttekintését tűzte eredetileg napirendjére, ezt egészítette ki Kiss Péter az átalakuló kormány tudománypolitikára vonatkozó legfontosabb  változtatási javaslatainak felvázolásával. A parlamenti eseti bizottság és a versenyképességi kerekasztal nagyon hasonló elképzeléseket fogalmazott meg a magyar tudománypolitikával kapcsolatban, a kormány mostani javaslata is ehhez áll közel - mondta Kiss Péter. A bizottság tagjai közül többen támogatólag szóltak a tudománypolitika kormányzati irányítására vonatkozó mostani elképzelésekről. A kérdések közt Pálinkás József, a bizottság fideszes társelnöke felvetette, hogy a létrejövő tudománypolitikai kabinet mérete miatt az egyeztetések nehézkessé válhatnak.

A Kiss Péter által említett tudomány- és technológiapolitikai kabinet miniszterekből álló testület lenne, elnöke a miniszterelnök, tagjai az innováció terén leginkább érintett tárcák vezetői.  Regionális irányítási szintként az NKTH mellett nemzeti innovációs ügynökség jönne létre, a helyi irányítás végrehajtó szervezetei pedig a hálózatként működő regionális ügynökségek lennének a javaslat szerint. Az új helyzetben többlépcsős, szakmai egyeztetést ajánlott fel a kancelláriaminiszter, hogy a tudománypolitikában közreműködő szervezetek társadalmi beágyazódása megfelelő lehessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!