Hírek

2008.03.15. 14:06

Veress: az ország megosztott

Százhatvan éve annak, hogy az addigi széthúzást azon a március 15-én egyesült erővel le tudták küzdeni a magyarok, és megvalósították a nemzet összefogását

mti

Százhatvan éve annak, hogy az addigi széthúzást azon a március 15-én egyesült erővel le tudták küzdeni a magyarok, és megvalósították a nemzet összefogását - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton Monokon, Kossuth Lajos szülőfalujában, az 1848-as kormány pénzügyminiszterének szobra előtt.

Százhatvan évvel ezelőtt a magyar nép úgy döntött, hogy az európai folyamatokhoz kapcsolódva másképp alakuljanak a dolgok a továbbiakban, úgy ítélték meg, ha saját kezükbe veszik sorsukat, akkor Magyarország boldogabb jövőt tud kialakítani - hangoztatta a szocialista politikus.

A pénzminiszter azt mondta, Kossuth az akkori vitákban reformpárti volt. "A vita (...) arról szólt, hogy szükségesek-e, lehetségesek-e, megvalósíthatóak-e azok a reformok, amelyek át fogják alakítani a magyar társadalmat egy modern polgári társadalommá" - mondta a pénzügyminiszter.

Ma sem lehetünk elégedettek, ha minden változatlan marad, ha gyermekeink, unokáink perspektíváját figyelmen kívül hagyjuk, ha a szükségszerű reformokat nem hajtjuk végre - tette hozzá, megjegyezve: Kossuth mondatai ma is aktuálisak. Fel kell ismerni, el kell indítani és meg kell valósítani idejében és következetesen mindazon reformokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy ország, egy nemzet a jövőjét megalapozza, megfelelő pályára állítsa - mondta.

Ma megosztott az ország, ugyanazokról a kérdésekről gyökeresen más a véleménye az egyiknek és a másiknak, "azt kérem, hogy Kossuthi mércével mérje" ki-ki a véleményét, a szükségszerű és elkerülhetetlen átalakulást - hangoztatta Veres.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere az ünnepség előtt hivatalosan is átvette a Kossuth szülőházából kialakított emlékház tulajdonjogát a Magyar Nemzeti Múzeumtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!