Hírek

2008.03.30. 06:02

Végveszélybe kerülhetnek a sasok a Hortobágyon

Idén már annyi sast mérgeztek meg Magyarországon, mint amennyit tavaly egész évben. Az elmúlt két évben pedig annyi védett madár pusztult el, amennyi az elmúlt tíz évben összesen. Környezetvédők szerint ez az évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozása hazánkban.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A legtöbb madáron már nem lehet segíteni amikor rátalálnak. Elhullott nyúl- és fácántetemekbe fecskendeznek mérget, de találtak már mérgezett csirkefejeket is a tarlókon
[/caption]A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei hetek óta figyelik a sasokat. Ezen a tavaszon azonban nem úgy, mint ahogy máskor szokták. Szomorúan és egyre fáradtabban járják a területüket. Zalai Tamás, a Hortobágyi Nemzeti Park őrkerület vezetője, miközben a tájat kémleli Jászberény határában, azt mondja: nem emlékszik olyan pusztításra, mint amivel az idén találkozott.

„A héten találtuk meg a tizedik mérgezett sast - mondja Zalai Tamás. – Most az lenne a dolgunk, hogy a sasok és a nálunk költő védett madarak állományát felmérjük, figyeljük a fészkeiket, mert ha belombosodnak a fák, ez már lehetetlen lesz. De nincs rá idő, mert szinte naponta érkezik bejelentés újabb mérgezett madárról.” Zalai Tamás azt mondja, szörnyű látni ezeket a nagytermetű, büszke ragadozó madarakat esetlenül gubbasztani. Látni, ahogy félnek, mert nem tudnak menekülni, vér folyik a csőrükből, szenvednek és megadóan tűrik, ahogy segíteni próbálnak rajtuk. A méreg, ami a pusztulásukat okozza, a karbofurán. Elég belőle gombostűnyi, és menthetetlen az állat. A karbofurán ugyanis fájdalmas izomgörcsöket, majd bénulást okoz, a madarak végül lélegezni sem tudnak és megfulladnak.

„Minden eset megindító. Bárkinek az lenne, de nekünk, akik szinte példányonként ismerjük a területünkön fészkelő sasokat, különösen az. Kedden meg is könnyeztük azt a madarat, amit találtunk. Még élt amikor hírt kaptunk róla, de nem tudtuk megmenteni. Ezt a fiatal parlagi sast tavaly tavasszal gyűrűztük fiókaként egy tiszai fészeknél. Tíz hónapot élt, pedig húsz évet is megérhetett volna.”

A legtöbb sas az Alföldön pusztult így el eddig, de már az ország más részein is találkoztak hasonló esetekkel a madarászok. Ezek közül néhány alkalommal kiderült: gondatlanul választották meg a gazdálkodók a növényvédő szereket, az okozta a bajt. Döntő többségében azonban szándékos mérgezésről van szó. A természetvédők azt gyanítják, a rókák túlszaporodása miatt alakult ki a drámai helyzet. A rókák egyetlen természetes ellensége Magyarországon ugyanis a veszettség volt. Azóta azonban, hogy az uniós előírások szerint a rókákat vakcinázzák veszettség ellen, nagyon elszaporodtak. Becslések szerint hétszer annyi róka él ma hazánkban, mint az immunizáció előtt, és komoly károkat okoznak: a kisebb madarakat és a nyulakat szinte teljesen ki tudják pusztítani egyes területeken. Ezért aztán hiába tilos, mérgezett csalikat tesznek ki nekik, amit megtalálnak a sasok is.

„A vadászkamara és a vadászati védegylet is elítéli ezeket a módszereket, és ha bizonyítást nyer, felelősségre vonják az érintetteket – mondta Pechtol János, a Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke. – Az azonban tény, hogy a rókák olyan mértékben szaporodtak el az országban, hogy fegyverrel nehéz már szabályozni az állományt. Tenni kell tehát valamit, de ilyen módszerekhez folyamodni nem szabad. Ezt minden vadász tudja és többségük tisztességes, be is tartja a szabályokat. A vadászkamara és a védegylet is felvette már a kapcsolatot a természetvédőkkel, a szakminisztériummal is megállapodásunk van, szeretnénk mielőbb közös megoldást találni a problémára.”

Erre nagy szükség is van. A réti- és a parlagi sasok védelmi programja ugyanis az 1990-es évek elejétől példaértékűen működik Magyarországon. Akkor még 15-20 fészkelő párról tudtak a madárvédők. Rétisasból ma 150, parlagi sasból pedig 83 pár fészkel hazánkban. Ezekből a kipusztulástól veszélyeztetett madarakból ez a legnagyobb populáció Európában és a világon is. „Az unió országaiban ezen kívül szinte nincs is ezekből a madarakból. Így még nagyobb a felelősségünk, mennyire vigyázunk rájuk – mondja Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

„Húsz év komoly munkájával jutottunk el eddig, ráadásul Magyarországon szaporodik az állomány, miközben mindenhol máshol fogy. Az elmúlt két évben azonban több mint ötven sas pusztult el. Ez annyi, mint korábban tíz év alatt, ráadásul szinte valamennyi szándékos mérgezés, vagy emberi gondatlanság miatt. Kiszámoltuk, ha a tendencia ez marad, két-három éven belül összeomolhat, öt-hat éven belül pedig végveszélybe kerülhet a hazai állomány. Akkor, pedig kezdhetjük elölről, amit húsz év alatt elértünk.”

Az ország környezetvédelmi megítélésének sem tesz jót, hogy a sasmérgezéseknek Európában is egyre nagyobb a híre. A természetvédők ezért is sürgetnek mielőbbi változtatásokat a szabályozásban. A büntetések ugyan most is elég szigorúak hazánkban, de nehéz érvényesíteni őket. A szakemberek a spanyol példát említik: ott az illegális növényvédőszerekkel kezelt gabonatáblát kényszeraratásra ítélhetik, ha pedig egy vadásztársaság területén mérgező állatot találnak, a társaság számára egy évre megtilthatják a vadászatot.

A sokból csak két eset jutott eddig bíróság elé

Az elmúlt tíz évben 90 fokozottan védett és 645 védett madár hullott el mérgezés miatt Magyarországon. Többségüket szándékosan kitett csalikkal pusztították el. Az eszmei értékük meghaladja a százmillió forintot. Madármérgezés miatt eddig egy esetben született jogerős ítélet. Akkor helytelen vegyszerhasználat miatt pusztult el 115 daru. A gazdát közel 15 millió forint kártérítésre ítélték. Egy eset van jelenleg bíróság előtt: szándékos mérgezés miatt két sas pusztult el, több ügyben pedig nyomozás folyik, sajnos azonban a bizonyítás rendkívül nehéz. Fokozottan védett állat elpusztítása bűncselekmény. Háromtól-öt évig tartó szabadságvesztés és pénzbüntetés jár érte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!