Hírek

2008.03.29. 17:47

Újabb több száz gárdistát avattak a Hősök terén

Több száz gárdista tett esküt szombat délután a fővárosi Hősök terén; a Magyar Gárda parancsnoka és a Jobbik elnöke azt mondta: megduplázták létszámukat, tagjaik most már több mint ezren vannak.

BAMA

A rendezvény idejére a rendőrség kordonokkal teljesen körbezárta a Hősök terét, az érdeklődők, akiknek száma meghaladta a félezret, scak a gárdisták által megnyitott kapukon mehettek be az elzárt területre. Az árpádsávos, jobbikos és nemzeti színű zászlókat lobogtató szimpatizánsok tapssal köszöntötték az avatásra katonai alakzatban bevonuló gárdistákat, akik a Szent Korona másolata előtt tettek esküt. Az újonnan avatott több száz gárdista között egy "senior" és egy "kadét" szakaszt is avattak. Az idős gárdatagok az 1956-os forradalom aktív résztvevői, míg a fiatalok 18 év alatti gárdistajelöltek - mondta Pörzse Sándor újságíró, a rendezvény moderátora.

Az avatás során egy férfi a kordonon kívülről tojással akarta megdobálni a gárdistákat és azok szimpatizánsait, őt a rendőrök vezették el a térről. Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya az eskütételt követően mondott beszédében úgy fogalmazott: ha a politikai elit "nemzetellenes" politikát folytat, minden erejükkel fel fognak lépni ellene, mert egyre erősebbé válnak, létszámuk és támogatottságuk napról-napra növekszik. A rendezvényt követően néhány tucatnyi fiatal "ellentüntetésként" jelképesen kitakarította a teret, azt hangoztatva: "kisöprik a náci eszmét a meggyalázott Hősök teréről".

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil- és kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak. A  Magyar Gárda 56 tagja tavaly augusztusban a Budai Várban, a Szent György téren tette le esküjét. Előző év október 21-én hatszáz új taggal gyarapodott a Magyar Gárda. A Magyar Gárda feloszlatására irányuló polgári per a Fővárosi Bíróságon március 12-én kezdődött el. A Fővárosi Főügyészség a szervezet tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulását követően döntött a feloszlatás kezdeményezéséről.

Bántalmazták a flashmob résztvevőit

Leköpdösték, megrugdosták és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről. A bántalmazott fiatalok egyike az MTI-nek elmondta: azzal az akciójukkal, hogy adott jelre elkezdtek takarítani a Hősök terén, jelképesen a szélsőséges eszméket akarták eltávolítani a térről. Amikor azonban seprűvel, porszívóval, légfrissítő spary-vel és felmosó vízzel megjelentek a gárda rendezvényének helyszínén, a gárda szimpatizánsai körbevették, majd szidalmazni és bántalmazni kezdték őket. A fiatalok a Szépművészeti Múzeum lépcsőjére menekültek, ahol rendőrök védték meg őket a további atrocitásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!