Hírek

2008.03.29. 10:25

Teljes a bizalom az új pakisztáni kormányfő irányában

Nem volt szükség bizalmi szavazásra az iszlámábádi törvényhozásban, mivel az ellenzék képviselői is: támogatták Gilani miniszterelnökségét.

BAMA

Egyhangúlag bizalmat kapott szombaton a pakisztáni nemzetgyűlés 342 tagjától az ország új kormányfője, Juszuf Raza Gilani - jelentette be Famida Mirza házelnök. A pakisztáni alkotmány értelmében elegendő a bizalomhoz, ha az ellenzék képviselői is támogatják az elnökséget.
Gilani, a meggyilkolt Benazir Bhutto Pakisztáni Néppártjának (PPP) képviselője, ezt követően vázolta első száz napra szóló kormányprogramját.

Koalíciós kabinetje azonban még nem alakult meg. A miniszterelnök a törvényhozás előtt mondott beszédében felszólította az iszlamista harcosokat, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt Pakisztán új demokratikus korszakának építésében. "Legfontosabb feladatunk helyreállítani a rendet és a törvényességet, továbbá kiirtani a terrorizmust az országból. Sajnos vannak olyanok, akik az erőszak útját választották, hogy hallassák hangjukat. Készek vagyunk tárgyalni mindazokkal, akik leteszik a fegyvert és készek a békekötésre" - hangsúlyozta általános tetszést aratva Gilani, hozzátéve, hogy a törzsi terület fejlesztését célzó politikai és gazdasági reformok részei a szélsőségesek elleni harc stratégiájának.

Az új kormányfő egyúttal bejelentette, hogy szándékában áll visszahelyezi hivatalukba a pakisztáni legfelsőbb bíróságnak azon tagjait, akiket Pervez Musarraf elnök váltott le tavaly novemberben. Az államfő azokat a bírákat menesztette, akik vitatták újraválasztásának törvényességét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!