Hírek

2008.03.08. 18:15

Talmácsi és a színházi babona

Vasárnap este hat órakor kezdődik a gyorsasági motoros-világbajnokság 2008-as sorozata. Ebben a sportágban először rendeznek villanyfényben futamot.

Dénes Tamás

Tegyünk hozzá még egy újdonságot: először indul Talmácsi Gábor az egyes rajtszámmal, címvédőként. A magyar motoros, a 125 köbcentis géposztály világbajnoki címének védője egyelőre nincs jó passzban. Rakoncátlankodott az új motorja a múlt heti katari tersztelésen is, s nem ment jobban a pénteki időmérő edzésen sem, amelyen hetedik lett. (A szombati időmérőt lapzártánk után tartották, a szabadedzésen az egy nappal korábbihoz hasonlóan teljesített.) Leginkább abban érdemes bizakodnia, hogy a rossz főpróbát sikeres előadás követi majd.

A katari pályára amúgy nincs sok panasza a versenyzőknek, lassan hozzászoknak ahhoz is, hogy villanyfényben motoroznak. A Doha külvárosában épült Losail International Circuit egyébként szerénynek éppen nem mondható, 58 millió dolláros beruházással épült még 2004-ben. Fő ékessége a rendkívül erős világítás.

Abban a géposztályban, amelyben tavaly a közép-európai (Talmácsi, Pesek), valamint a dél-európai (Faubel, Pasini, Gadea) motorosok remekeltek – nem elfeledkezve a japán Kojamáról –, Katarban eddig a briteknek megy nagyon. Kiválóan motorozott Bradley Smith és Danny Webb is.

Smith nevét érdemes megjegyezni: alkalmasint ő lehet Talmácsi Gábor egyik legnagyobb riválisa a 2008-as szezonban. Mindössze 18 éves, némi túlzással előbb tudott motorozni, mint járni. Édesapja motokrossz-versenyző volt, majd pályatulajdonos lett – a fia hároméves korában kezdett motorozni. A 18 éves ifjú motoros 2006 eleje óta versenyez a 125 köbcentiben, első idényében, 16 évesen az év újonca lett. A mostani szezon elején átszerződött a repsol Hondától a Polaris Worldhöz.

Ezek is érdekelhetik