Hírek

2008.03.25. 21:27

Szétverték az ellenzéki tüntetést Minszkben

A rohamrendőrök verték szét Minszkben azt az ellenzéki tüntetést, ahol több ezren emlékeztek meg a Fehérorosz Népköztársaság kikiáltásának 90. évfordulójáról. A demonstrációt a hatóságok nem engedélyezték.

BAMA

A több ezer ellenzéki piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt gyülekeztek és Aljankszandr Lukasenko államfő lemondását, illetve szabadságot és országuk függetlenségét követelték. Aljankszandr Lukasenkot egyébként az Egyesült Államok Európa utolsó diktátorának tartja, aki erős kontroll alatt felügyeli a sajtót és az ellenzéki politikusokat a hatóságokkal terrorizálja.

A tüntetők a Fehérorosz fővárosban a Függetlenség sugárúton haladtak, amikor a rohamrendőrök rájut támadtak és a menetet gumibotokkal szétverték. Több tucat embert vettek őrizetbe, a beszámolók szerint egy menekülni próbáló nőt elgáncsoltak, majd a hajánál fogva húzták a rendőrségi buszokhoz. Anatol Ljabedzka ellenzéki vezető szerint a rendőri fellépés eltúlzott volt, s a hatóság akciója is példázza, hogy az országban nincsen szólás- és gyülekezési szabadság.

1918. március 25-én, 90 éve kiáltották ki a kérészéletű független fehérorosz államot. Ez a nap, a „Szabadság Napja” a fehérorosz ellenzéki megmozdulások hagyományos napja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!