Hírek

2008.03.18. 18:19

Osztozniuk kell a háziorvosoknak

Várhatóan a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogja szétosztani a kormány az összes háziorvosi praxis között, így biztosítva, hogy az elmaradó vizitdíj-bevétel ellenére a praxisok működtetése ne legyen veszélyben.

Maros László

„Jelenleg szabad forrás mindössze annyi áll rendelkezésünkre, amennyit a házi gyermekorvosok kompenzációjára fordítottunk” – mondta el tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Ez havi 280 millió forint, várhatóan ebből a keretből kompenzálja a kormány a vizitdíj eltörlése miatt bevételtől eleső háziorvosokat. Az összeg azonban Horváth Ágnes szerint is minimális, csak negyede annak, amit a vizitdíj-bevétel biztosított, de így a praxisok működtetése nem lesz veszélyben.

Horváth Ágnes szerint a népszavazás következményként 20 milliárdos terhet ró az ágazatra, s a miniszter folyamatosan konzultál a szakmai szervezetekkel, hogy megoldást találjon a finanszírozás javítására. Az elképzelések szerint a forrásnövelést összekötnék egyfajta teljesítmény-rendszerrel.

Lapértesülések szerint a koalíción belül erősödnek azok a hangok, amelyek szerint át kell alakítani, vagy vissza kell vonni a februárban 11-én másodszor is elfogatott egészségbiztosítási törvényt. Ennek indoka, hogy egy esetleges őszi népszavazáson a törvény is csúnyán megbukhat. „Egy biztos, a törvényt nem fogjuk visszavonni” – jelentette ki lapunknak Kökény Mihály, aki elismerte, több javaslat is felmerült, és gondolkodnak a módosításról. A parlament egészségügyi bizottsága szocialista elnöke szerint az esetleges változtatásokat nem elsősorban politikai megfontolások – így az esetleges őszi népszavazástól való félelem – vezérlik. „A potenciális befektetők érdeklődése is megcsappant a Fidesz miatt. A március 9-i népszavazással az ellenzéki párt nem csak a kormányt hozta nehéz helyzetbe, hanem bizonyította, hogy nem áll ki a reformok mellett” – mondta Kökény Mihály.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tegnap úgy fogalmazott, a koalíció kicsinyes bosszút áll az embereken, mert nem akarja pótolni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket. Varga szerint a kormánynak most vissza kell adnia azt a pénzt, amit korábban a két ágazatból kivont. Az ellenzéki politikus megismételte pártja múlt héten benyújtott, és az Országgyűlés által hétfőn leszavazott javaslatát, amely idén a minisztériumi kiadásokból csoportosítana át forrásokat, 2009. január 1-től pedig a pénznyerő automaták után fizetett játékadót fordítaná egészségügyi és az oktatási fejlesztésekre.

Az önkormányzatoknak nincs pénzük a vizitdíjra

Az önkormányzatok túlnyomó többségének nincs szabad forrása arra, hogy pótolja a kieső vizitdíj-bevételeket – mondta lapunk kérdésére Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára. Mint mondta, lehet, hogy a helyi népszerűségnek használ egy hasonló lépés, ám hiba lenne, ha az önkormányzatok vizitdíj-kompenzációját bárki is precedens értékűnek és követendőnek minősítené.

Előzményül: például a Fidesz-vezette Esztergom felvetette, saját forrásból pótolná a kieső pénzt. Varga Mihály Fidesz-alelnök újságírói kérdésre tegnap azt mondta: pártja elnökségi ülésén felmerült, az önkormányzati szektor tudja-e rendezni ezt a kérdést. Varga hozzátette: nem tartaná jónak ezt a megoldást, mivel kormányzati, és nem helyi kérdésről van szó.

Előzményül: például a Fidesz-vezette Esztergom felvetette, saját forrásból pótolná a kieső pénzt. Varga Mihály Fidesz-alelnök újságírói kérdésre tegnap azt mondta: pártja elnökségi ülésén felmerült, az önkormányzati szektor tudja-e rendezni ezt a kérdést. Varga hozzátette: nem tartaná jónak ezt a megoldást, mivel kormányzati, és nem helyi kérdésről van szó. -->

Ezek is érdekelhetik