Hírek

2008.03.30. 17:23

Orbán előrehozott választást akar

Húsz éve alapította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét 37 egyetemi és főiskolai hallgató a Bibó Szakkollégiumban. A kollégiumban vasárnap délután emlékeztek az alapítók.

Vizer Helga

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Kallus György
[/caption]„Akkor még nem akartunk semmi többet, nem képzeltük el, hogy mi lesz a Fidesszel öt év múlva, húsz év múlva meg pláne. Csak azt akartuk, hogy elismerje az akkori hatalom a jogunkat arra, hogy szabadon szervezkedhessünk” – emlékezett vissza a kezdetekre Kövér László, alapító tag, választmányi elnök a születésnapi összejövetelen.

A gyertya elfújása, majd a torta felvágása után Orbán Viktor, Fidesz alapító tag elnök elmondta: a jelenlegi kormány a „sánta kacsa”, azaz olyan kormány, amelynek nincs jövője, és cselekedeteiben, döntéseiben sem teljes értékű többé. „A kormány energiájának 95 százalékát saját magára fordítja, nem képes kormányozni. Hogyan képes így segíteni az állampolgárain, ha nincs központi ereje” – tette fel a kérdést Orbán.

Szerinte a problémát a gyökerénél kell kezelni, azaz előrehozott választásokat kell tartani. Arra azonban már nem adott választ, hogy ezt hogyan képzelné el. Mint mondta: jelenleg az ő tudása csak eddig a határig terjed. A születésnapi ünnepségen az alapítók közül Orbán Viktoron és Kövér Lászlón kívül jelen volt még Stumpf István volt kancelláriaminiszter, Bayer Zsolt publicista, Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Németh Zsolt, az Orbán-kormány külügyi államtitkára, Sztilkovics Szávó, a Fidesz névadója, Sasvári Szilárd volt országgyűlési képviselő.

Sánta kacsa

Orbán Viktor még egyetemi hallgatóként tanult a sánta kacsa szindrómáról. A sánta vagy béna kacsa (lame duck) kifejezéssel az Egyesült Államokban végső ciklusukat töltő elnököket szokták illetni, különösen azt követően, hogy ismertté válik, ki követi majd a vezető pozícióban. Az ilyen politikus nem számít teljesértékűnek és a mozgástere is jelentősen korlátozott. Sok esetben – majdnem minden mindegy alapon – olyan népszerűtlen döntéseket hoz, amelyektől korábban, a politikai támogatás és a népszerűség elvesztésétől való félelmében ódzkodott volna.

fotó: Kallus György -->

Ezek is érdekelhetik