Hírek

2008.03.10. 14:12

Négyezer fa dőlt ki a Pilisben a március eleji viharban

A most elkészült gyorsmérleg szerint alig 10 perc leforgása alatt összesen négyezer fa pusztult el a Pilisben és Visegrád környékén a március eleji viharban – tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

BAMA

Lomniczi Gergely elmondta, hogy a 120-140 kilométeres szél több helyen gyökerestől fordította ki a felázott talajból a fákat, főleg fenyő- és bükkfajok estek áldozatul. Az erdészek felmérése szerint sok fa koronája is olyan mértékben megsérült, hogy rövid távon pusztuláshoz vezet. A legnagyobb egybefüggő fakidőlések a budaörsi kopárokon következtek be, ahol több mint öt hektáron pusztult el a fenyő. Ezen a száraz, meredek területen 15-20 évet is igénybe vehet az erdőtakaró helyreállítása. A visegrádi Apátkúti-völgy meredek oldalában egy hektárnyi bükkös veszett oda, Pilisszentlélek határában pedig két hektáron dőltek ki a bükkfák.

Budapesten a II. kerületben, a Szépjuhászné és a Széher út térségében pusztított leginkább a vihar, itt egészséges, 31-40 centiméter vastag kőriseket és tölgyeket tört derékba a vihar.  Komolyan megrongálódott a visegrádi sípálya felvonója. A kidőlt fák pótlására a zrt.-nek összesen 8-10 hektárnyi erdőt kell telepítenie, ez 15-20 millió forint ráfordítást jelent. A pótlást őshonos fajokból végzik el, így elsősorban tölgyet, bükköt, kőrist és juharfát ültetnek el - mondta Lomniczi Gyergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!