Hírek

2008.03.04. 18:39

Milliárdnyi apró kallódik

Két- és félmilliárd forint értékű egy- és kétforintos lapul még a perselyekben vagy porosodik az utcán. Érdemes összesöpörni a legkisebb aprókat, amelyeket korlátlan mennyiségben be lehet váltatni, vagy jótékonysági célra felajánlani.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az aprót sokan jótékony célra ajánlják fel a gyűjtőakciók keretében
[/caption]Tavaly szeptember közepén az aprópénzek bevonásának bejelentésekor összesen 1 milliárd 41 millió darab egyforintos és 893 millió kétforintos volt forgalomban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori becslése szerint ezeknek nagyjából a 70-80 százaléka a perselyekben, fiókok mélyén lapult, vagy az utcán porosodott. Azóta 45 millió darab egy-, illetve 57 millió darab kétforintos érkezett vissza a jegybankba – közölte kedden Simor András, az MNB elnöke. A legkisebb aprópénzből ezek szerint még csaknem egymilliárd, a kettesekből pedig több mint másfél milliárd forint értékű kallódik valahol.

A jegybank arra számít, hogy a következő fél évben még legalább ugyanannyi aprót sikerül bevonni, mint amennyit mostanáig. Érdemes összesöpörni az asztalfiókokból az egy- és kétforintosokat. A kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek többségében, illetve a postahivatalokban még fél évig beváltják az aprókat. A postákon korlátlan mennyiséget lehet díjmentesen becserélni. Ha valaki egyidejűleg például csekket, levelet vagy csomagot kíván feladni a postán, azt is megteheti, hogy nem kéri az aprópénz csereértékét, hanem beszámíttatja a fizetendő összegbe. Tudni kell, hogy ekkor is 5-ösre kell kerekíteni az összeget. Így akár 68 forint is elég lehet egy 30 grammosnál nem nehezebb szabványlevél feladásához, amelynek a díja 70 forint. Nyolc forintnyi egy- és kétforintos a kerekítési szabályok szerint ugyanannyit ér, mint egy 10 forintos.

Ötmillió már biztosan jótékony célokra megy

Eddig 65 szervezet jelezte, hogy az MNB-be beviszi a gyűjtött érmét, összesen 9,6 tonnát mintegy 4,8 millió forint értékben. A jegybank ellenőrizheti, hogy az akció valóban az egy- és kétforintosok bevonására irányul-e, és tényleg jótékony célokat szolgál-e. Ehhez információkat kérhet a gyűjtőről és a támogatni kívánt szervezetről is.

A határidőig felhasznált érmék alacsony értéke azonban azt mutatja, hogy az emberek többsége nem szeret vesződni az aprópénzek beváltásával. Ha mégsem kívánják kilószámra őrizni otthonaikban az egy- és kétforintosokat, jótékony célra is felajánlhatják. A jegybank július 31-éig könnyített beváltási lehetőséget biztosít a karitatív szervezetek számára. Az akciókban begyűjtött egy-, illetve kétforintosokat nem kell szétválogatni, minimum 10-15 kilogrammos csomagokban ömlesztve lehet beszállítani. Egy szervezet egy hónapban egyszer élhet ezzel a lehetőséggel. Egy alkalommal kétforintosból minimum ötezer, egyforintosból pedig legalább tízezer darab érmével lehet jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!